Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Föreningsbidrag

Ideella föreningar har möjlighet att söka olika typer av bidrag i Lidingö stad.

Föreningar som önskar söka bidrag behöver uppfylla stadens beslutade villkor. De grundläggande villkoren ska uppfyllas oavsett typ av bidrag. Särskilda villkor behöver uppfyllas om föreningen önskar få prioriterat stöd som kan ges till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet.

Grundvillkor

En förening ska vara uppbyggd och fungera enligt demokratiska principer och värderingar. Föreningens medlemmar ska ha rätt att delta i beslutsprocesser och påverka föreningens verksamhet. Medlem ska kunna utöva sin röst-, yttrande- och förslagsrätt. Föreningens beslut och ekonomiska redovisning ska vara öppna och tillgängliga för alla medlemmar.

Föreningen ska:

  • Vara ideell.
  • I sina stadgar ange Lidingö som verksamhetsområde.
  • Ha ett organisationsnummer samt plus- eller bankgiro.
  • Haft en dokumenterad verksamhet det senaste året.
  • Säkerställa att medlemmar erlägger avgift för medlemskap. Medlemsavgift ska framgå av årsmötesprotokoll eller motsvarande protokoll enligt stadgar.
  • I sin balans- och resultaträkning, redovisa intäkter för medlemsavgifter som egen post eller fotnot och därmed vara skild från tränings- eller andra aktivitetsavgifter.
  • Årligen delge staden sina årsmöteshandlingar på det sätt som staden anger.

Särskilda villkor för barn- och ungdomsverksamhet

Föreningens verksamhet ska vara trygg och stödjande, där barn och ungdomars rättigheter respekteras och utveckling främjas. Barn och ungdomar ska ges möjlighet att vara delaktiga i beslutsprocesser för att kunna påverka föreningens verksamhet och sin tillvaro. Barn och ungdomars trygghet ska säkras och incidenter ska hanteras på ett strukturerat och säkert sätt av föreningen.

Verksamheten behöver också uppfylla följande storlekskrav.

  • Minst tio aktiva medlemmar i åldern 7–20 år.
    För att räknas som aktiv ska individen ha erlagt medlemsavgift samt deltagit i föreningens verksamhet minst fem gånger det senaste halvåret.
  • Minst tio bidragsberättigade aktiviteter per år.
    En sådan aktivitet är ledarledd med minst tre aktiva i åldern 7–20 år. Aktiviteten ska pågå minst 45 minuter och ledaren ska vara som yngst 13 år.

Särskilda villkor för aktiva med funktionsnedsättning

Aktiva med funktionsnedsättning avser medlemmar som med anledning av en funktionsnedsättning har behov av särskilt anpassade träningsmetoder, specialutrustning eller ledare med särskild medicinsk och/eller pedagogisk kompetens. För aktiva medlemmar med funktionsnedsättning gäller åldern 7 år och äldre, det vill säga det finns ingen övre åldersgräns.

Ansökan, utbetalning och bedömning

Ansökan

Ansökan om bidrag sker enligt regler för respektive bidragsform. Bidrag för flersektionsförening ska sökas av huvudförening. För sent inkommen ansökan behandlas endast i undantagsfall.

Föreningen får inte ha flera bidrag från staden för samma aktivitet. Däremot kan bidrag kombineras med andra bidragsgivares. Får föreningen bidrag från andra bidragsgivare än staden ska det tydligt anges i ansökan.

Utbetalning

Utbetalning av bidrag sker till föreningens plus- eller bankgiro. Bidrag till flersektionsförening utbetalas till huvudförening.

Bedömning

Förening som beviljas bidrag är skyldig att ställa sina räkenskaper, protokoll och övriga handlingar som kan ha betydelse för bidragsgivningen till förfogande till staden för granskning.

Staden genomför uppföljning och regelbundna stickprovskontroller enligt särskild plan för internkontroll.

Staden har tolkningsföreträde gällande bidragsreglerna.

Bidrag som ni fått på felaktigt lämnade ansökningsuppgifter medför återbetalningsskyldighet och kan innebära att föreningen helt stängs av från rätten till föreningsstöd.

Om förening har förfallna fakturor till staden har vi rätt att hålla inne bidrag för att kvitta eller delbetala mot dessa fakturor.

Aktivitetsbidrag

Aktivitetsbidraget är avsett att täcka en del av föreningens kostnader för genomförd verksamhet för barn och ungdomar (7–20 år) samt personer med funktionsnedsättning (7 år och äldre).

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar som uppfyller särskilda villkor för barn- och ungdomsverksamhet.

Ansökan

Föreningen söker bidraget genom att rapportera genomförd verksamhet i stadens verksamhetssystem

Aktivitetsbidraget är avsett att täcka en del av föreningens kostnader för genomförd verksamhet för barn och ungdomar (7–20 år) samt personer med funktionsnedsättning (7 år och äldre).

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar som uppfyller särskilda villkor för barn- och ungdomsverksamhet.

Ansökan

Föreningen söker bidraget genom att rapportera genomförd verksamhet i stadens verksamhetssystem Aktivitetskort på nätet.

Föreningar som saknar inloggningsuppgifter kan mejla oss.

Ansökan görs vid två tillfällen per år:

  • Ansökan senast den 15 september.

För verksamhet genomförd mellan den 1 januari och 30 juni.

  • Ansökan senast den 15 mars.

För verksamhet genomförd mellan den 1 juli och 31 december.

Bidragets storlek

Bidraget består av ett grundbidrag samt ett bidrag per godkänt deltagartillfälle.

Beräkning sker automatiserat via stadens system ”Aktivitetskort på nätet” och omfattas av följande parametrar:

  • Grundbidrag utgår med 2 500 kronor per ansökningstillfälle och förening.
  • Bidrag per deltagartillfälle som beräknas enligt följande:

Godkända deltagartillfällen

Beräknas utifrån godkända aktiviteter samt ett maxantal deltagartillfällen per individ. En godkänd aktivitet behöver pågå i minst 45 minuter, ha minst 3 deltagare och vara ledarledd (ledare som yngst 13 år).

Värde per godkänt deltagartillfälle

7–12 år: 6 kronor
13–20 år: 11 kronor
Personer med funktionsnedsättning: 14 kronor
(7 år och uppåt)

Maxantal godkända deltagartillfällen per individ och halvår

7–9 år: maximalt 40 gånger
10–20 år: maximalt 60 gånger

Startbidrag för nybildad förening eller sektion

Bidraget är avsett att stödja uppstart av ny föreningsverksamhet eller en ny sektion i befintlig förening.

Vilka kan söka bidraget

Nystartade föreningar med verksamhet för barn och ungdomar eller befintliga föreningar som startar en ny sektion för barn och ungdomar.

Ansökan

Ansökan sker via vår e-tjänst för föreningsbidrag.

E-tjänst: Ansök bidrag för förening Länk till annan webbplats.

Förening behöver komplettera ansökan med underlag som styrker förenings- eller sektionsbildande.

Bidragets storlek

Bidraget kan utgöra maximalt 10 000 kronor.

Utvecklingsbidrag

Bidraget är avsett att stödja utvecklingsinitiativ riktat till målgruppen 7–20 år. Ungdomar i åldern 13–20 år prioriteras. Syftet med stödet är att främja nytänkande avseende att rekrytera och behålla aktiva samt att skapa meningsfulla fritidsaktiviteter.

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar.

Ansökan

Ansökan sker via vår e-tjänst för föreningsbidrag.

E-tjänst: Ansökan om bidrag för förening Länk till annan webbplats.

I ansökan ska föreningen beskriva sitt initiativ genom att ange mål och syfte, målgrupp, tidsplan, budget samt plan för uppföljning/utvärdering.

Ansökan om bidrag kan inte göras i efterhand.

Bidragets storlek

Avgörs efter prövning av staden.
Föreningen ska redovisa satsningen på det sätt som staden anger och är återbetalningsskyldig för bidrag som inte förbrukats och/eller har använts på felaktigt sätt.

Bidrag för verksamhet under skollov

Bidraget är avsett att stödja föreningars erbjudande om öppen och kostnadsfri prova-på-verksamhet för barn och ungdomar som genomförs under skolans lov. Bidraget är inte avsett att stödja föreningars ordinarie verksamhet.

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar.

Ansökan

Ansökan och återrapportering sker i enlighet med de anvisningar staden presenterar inför respektive skollov.

Bidragets storlek

Avgörs efter prövning av staden.

Lokalbidrag

Bidraget är avsett att stödja föreningen att bedriva verksamhet på lämplig plats och i anpassad lokal eller anläggning. Bidrag kan utges för lokaler, anläggningar och förråd som föreningen hyr av staden eller av extern hyresvärd. Ett särskilt kontrakt eller avtal ska vara tecknat.

Lokalbidrag upphör om föreningen använder lokalen/anläggningen till annat ändamål än det som avsetts. Bidraget kan då återkrävas.

Verksamhetslokaler – anläggning

Föreningen kan få bidrag som täcker upp till 80 procent av hyreskostnaden. Staden ska godkänna lokalens storlek, standard och hyresbelopp. Utöver hyreskostnaden kan upprustningsbehov stödjas efter särskilt beslut.

Lokalbidragsavtal med särskilda villkor kan tecknas om skäl föreligger. Detta avgörs efter prövning av staden.

Kanslilokaler

Förening kan få bidrag för kanslilokal för anställd om lokalen används minst 15 timmar per vecka av en eller flera föreningar. För kanslilokaler kan förening få bidrag som täcker upp till 40 procent av hyreskostnaden. Staden ska godkänna lokalens storlek, standard och hyresbelopp.

Förråd

Föreningen kan få bidrag som täcker upp till 80 procent av hyreskostnaden. Staden ska godkänna förrådets storlek, standard och hyresbelopp. Bidrag till förråd utgår i första hand för förvaring av sådant material som inte kan betecknas som personlig utrustning eller som ingår i stadens basutbud.

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar.

Ansökan

Ansökan görs senast per den 15 december och 15 juni för kommande sexmånadersperiod. Till ansökan ska biläggas kopia på hyreskontrakt samt kopia på den senast betalda hyresavin.

Bidragets storlek

Avgörs efter prövning av staden. Föreningar med verksamhet för barn och ungdomar prioriteras.

Driftbidrag

Bidraget är avsett att stödja föreningar som bedriver verksamhet i egen lokal på mark som föreningen själv äger eller som arrenderas av staden.

Driftbidragsavtal med särskilda villkor kan tecknas om skäl föreligger. Detta avgörs efter prövning av staden.

Vilka kan söka bidraget

Godkända föreningar.

Ansökan

Ansökan sker via stadens e-tjänst för föreningsbidrag. I ansökan ska underlag som styrker driftskostnader bifogas.

E-tjänst: Ansökan om bidrag för förening Länk till annan webbplats.

Bidragets storlek

Avgörs efter prövning av staden. Föreningar med verksamhet för barn och ungdomar prioriteras.

Kulturbidrag

Bidrag till frivilligt socialt arbete

Kundsupport

Aktivitetskort på nätet (ApN)
Tel: 090-16 16 60
Kontorstid, klockan 08.00–16.30

Kontakt
Till toppen av sidan