Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Betyg på företagsklimat backar i årlig undersökning

Lidingö stad tappar 51 placeringar i rankningen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Det visar resultatet från 2024 års upplaga av Svenskt näringslivs enkätundersökning Lokalt företagsklimat.

Barista skummar mjölk.

Årligen genomför Svenskt näringsliv attitydundersökningen Lokalt företagsklimat bland Sveriges företagare i syfte att ta tempen på företagsklimatet i landets kommuner. När resultatet från 2024 års undersökning nu presenteras står det klart att Lidingö stad har halkat ned från plats 16 (2023) till 67 i den nationella sammanställningen.

Totalt har 139 av 400 tillfrågade Lidingöföretagare deltagit i enkäten som skickades ut tidigare i år. Rankingen avser olika områden som viktas olika tungt. Särskilt tydlig attitydförändring märks i år i kategorierna Kommunens upphandling, Kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden och Kommunala tjänstemäns attityder till företagande.

– Det är tråkigt att Lidingö backar i undersökningen. Vi ser att vi har flera områden som vi behöver fokusera vidare på framåt. Och vi vill verkligen ha en dialog i ett tidigt skede! Exempelvis får man gärna komma och ställa alla sina frågor om upphandling på stadens Anbudsskola den 7 november, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

Kollektivtrafiken påverkar negativt

Ett ytterligare område som sticker ut i enkätsvaren är företagarnas syn på vägnät, tåg och flyg. Kommunalråd Daniel Källenfors (M) ser att dialogen med Region Stockholm behöver fortsätta:

– Enkäten gjordes när SL höll Lidingöbanan stängd efter brobygget, så fallet var väntat. Men det här är ändå ett alldeles för dåligt resultat för en attraktiv kommun som Lidingö. Företagsklimatet är en av de viktigaste frågorna för oss. Nu ska vi sätta oss med näringslivets företrädare för att se hur vi kan bli bättre. Vi har redan en ny näringslivspolicy, en ny detaljplan för Stockby och det händer mycket bra i Centrum, men mer kan förstås göras, säger Daniel Källenfors.

Om undersökningen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag.

2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se.

Till toppen av sidan