Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Näringslivet i möte med öns niondeklassare

Att välja gymnasium är ett av livets första stora framtidsval. Under en heldag den 10 oktober bjöd Ung Företagsamhet, Swedbank, Lidingö stad och representanter från det lokala näringslivet öns niondeklassare på kunskap och inspiration under parollen Framtidskoll.

Lokala näringslivsrepresentanter deltog i panelsamtal på scen. Från höger till vänster: Joacim Persson, VD Lidingö Lås & larm, Robbie Bergqvist, entreprenör, Malin Rosenqvist, näringslivschef och Paula Jagric, projektledare.

Lokala näringslivsrepresentanter deltog i panelsamtal på scen. Från höger till vänster: Joacim Persson, VD Lidingö Lås & larm, Robbie Bergqvist, entreprenör, Malin Rosenqvist, näringslivschef och Paula Jagric, projektledare.

Framtidskoll är tillfället då öns niondeklassare möter näringslivet, organisationen Ung Företagsamhet, Swedbank och representanter från Lidingö stad under en och samma dag. Ett matigt schema med aulaföreläsningar och panelsamtal syftar till att eleverna ska lära sig mer om yrkeslivet, bli motiverade till egna val för framtiden och få koll på sin privatekonomi.

– Vi vill hjälpa eleverna att våga glänta på olika dörrar genom att visa på de möjligheter som finns, säger Stephan Anderman, verksamhetschef för kommunal grundskola och en av initiativtagarna till dagen.

Inspirera till egna val

På Lidingö finns ett kommunalt gymnasium, Hersby gymnasium, och tre privata; Christinagymnasiet, Stillerska gymnasiet och Lunagymnasiet. Men Lidingös ungdomar har hela Storsockholms utbud, nära 200 olika gymnasieskolor, att välja på.

– Ett framtida bristyrke är exempelvis kock. Hur får vi potentiellt intresserade elever att välja ett praktiskt program som restaurang- och livsmedel? Kanske genom att så frön på det här viset, fortsätter Stephan Anderman.

 

Öns niondeklassare tog plats i Gustaf Dalénsalen, Lidingö stadshus.

Öns niondeklassare tog plats i Gustaf Dalénsalen, Lidingö stadshus.


– Genom Framtidskoll hoppas vi att eleverna fått med sig inspiration kring sitt gymnasieval, men också en inblick i vilka olika jobb det finns och att de själva har möjlighet att påverka sin egen väg framåt, tillägger Elin Henningsson, projektledare Ung Företagsamhet.

Vill du delta på Framtidskoll?

I år var första gången Lidingö stad genomförde Framtidskoll. På scen stod flera representanter för det lokala näringslivet; Paula Jagric, projektledare, Joacim Persson, VD Lidingö Lås & larm och Robbie Bergqvist, entreprenör.

– Jag vill rikta ett stort tack till företagsrepresentanterna som ställde upp på scen den här dagen och delade med sig av sin personliga resa in i yrkeslivet, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

Är du representant för det lokala näringslivet eller en yrkesverksam person i ett framtida bristyrke? Vi knyter gärna en kontakt med dig för medverkan på nästa års Framtidskoll. Många av de yrken som öns unga kommer ha, finns inte ens ännu. Hur förbereder vi dem på det? Det är en hissnande och spännande tanke som vi också gärna tar emot input kring.

Hör av dig till naringsliv@lidingo.se för att diskutera vidare!

Till toppen av sidan