Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Så blev Lidingö en populär plats för filminspelningar

Närheten till studior i Stockholm, mängder av filmiska miljöer och en generös syn på markupplåtelse. Det är några av nycklarna till att Lidingö blivit en populär plats för filminspelningar. Och så förstås, möjliggöraren Per Jungstedt.

Årligen beviljas tillfällig markupplåtelse för ett trettiotal inspelningar på Lidingö.

Lidingö har en lång tradition av mycket filminspelningar. Regissören och manusförfattaren Mauritz Stiller (1899–1928) verkade på ön, liksom det humoristiska radarparet Tage Danielsson (1928-1985) och Hasse Alfredson (1931-2017) med flera. Än i dag är Lidingö en plats som många så kallade miljöcastare i filmbranschen har som favorit när de letar områden för inspelningar.

Men för att få spela in film på ön krävs noggrann planering och en beviljad tillfällig markupplåtelse. Stadens tekniska koordinator Per Jungstedt är den som ser till att allt går smidigt till i ansökningsprocessen.

- Polisen är tillståndsmyndigheten som skickar remisser till staden på det som heter tillfällig markupplåtelse. Vi beviljar årligen cirka 30 ansökningar från filmindustrin. Samtidigt vet vi att det sker betydligt fler inspelningar än så. När vi upptäcker att det spelas in film utan tillstånd tar jag som koordinator kontakt med teamet i fråga och ber dem att göra rätt för sig, det vill säga söka tillstånd, säger Per.

Proaktivt arbete ger smidiga processer


Per Jungstedt, teknisk koordinator, deltog den 24 maj 2023 på ett panelsamtal med den regionala filmfonden Film Stockholm på temat hur filmindustrin bidrar till kommunal utveckling, och hur Stockholms stad och Lidingö stad jobbar för ett gott samarbete med branschen.

Per Jungstedt, teknisk koordinator, deltog den 24 maj 2023 på ett panelsamtal med den regionala filmfonden Film Stockholm på temat hur filmindustrin bidrar till kommunal utveckling, och hur Stockholms stad och Lidingö stad jobbar för ett gott samarbete med branschen.


Per jobbar proaktivt för att det ska vara tillrättalagda remisser som skickas in till staden från polisen så att beviljandet av tillstånden ska gå snabbt.

- För några år sedan blev staden kontaktade av filmbranschen för att stämma av och underlätta samarbetet mellan dem, oss och polisen. Jag har sedan dess fått allt fler kontakter i produktionsbolag och ryktet sprider sig att de ska kontakta staden innan de söker tillstånd. Tillsammans går vi igenom vad som är möjligt och hur staden kan hjälpa till.

När tillstånd väl beviljats är det ofta ett omfattande team som kommer över bron med bussar, matvagnar och filmutrustning, förklarar Per. Han ser till att stadens kundtjänst har vetskap om var det sker filminspelningar så att de kan svara när allmänheten ringer och har frågor. Även trafikenheten får vetskap så att parkeringsvakter inte lappar teamens bilar i onödan.

Lidingö stads inställning uppskattas

Varför gör vi då detta? Per menar att det är en demokratisk fråga.

- Alla offentliga inrättningar är till för medborgarna och staden jobbar för allmänheten. Inspelningar ska kunna ske i kommunen utan att det påverkar människor och övriga verksamheter. Lidingö stad har tack vare den här inställningen fått ett gott rykte i filmbranschen, man vet att ringer man oss hjälper vi till att förverkliga projekt.

Samtidigt finns det ansökningar som vi säger nej till, som när ett filmteam ville stänga av Elfviksvägen en hel dag, något som skulle fått för stor påverkan för allmänheten. Ibland kommer det även in klagomål från allmänheten som den gången då en tv-serie spelades in i samma fastighet vid flera tillfällen och grannarna fick nog.

- Då kontaktade jag filmteamet och vi löste så att deras basläger kunde flyttas till en annan plats. Frågeställningar är till för att lösas, säger Per.

En annan positiv effekt av att staden är generös och hjälpsam gentemot filmindustrin är att Lidingö ofta syns på tv.

- Lidingö ligger nära Stockholm, det lätt att få hit skådisarna. Det är ingen genomfartskommun utan en lugn plats med varierande miljöer; stadskvarter, villaområden, äldre villabebyggelse och skärgårdsnatur. Jag kan se direkt när vi är med i bild och det gör mig stolt!, avslutar Per.

Har du sett Lidingö i tv-rutan?

Produktioner i urval som har spelats in helt eller delvis på Lidingö.

Delar av serier:

  • Vuxna människor
  • Gåsmamman
  • Deg
  • Heder
  • Maria Wern
  • Kvarteret Skatan
  • Morden i Sandhamn
  • Svenska Hjältar
  • Flera barnprogramsproduktioner för SVT

Delar av långfilmer:

  • Det är något som inte stämmer
  • En dag och en halv
  • Carl-Bertils Julsaga   

Reklamfilmer:

  • Cancerfonden
  • Jula
  • Rusta
  • Trygg Hansa
  • Norrlands Guld
Till toppen av sidan