Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Så vill Lidingöloppets nya chef fördjupa relationen med lokala näringslivet

”Ett fantastiskt evenemang som lyfter fram ön på allra bästa sätt”. Så sammanfattar Lidingöloppets nya generalsekreterare Krister Svensson årets Lidingöloppshelg. Även samarbetet med staden ger han högsta betyg. Relationen till det lokala näringslivet - den vill han gärna försöka fördjupa.

Krister Svensson, generalsekreterare Lidingöloppet.

Krister Svensson, generalsekreterare Lidingöloppet.

– Det var en fantastisk helg! Jag är otroligt imponerad och stolt över organisationen som ordnar denna folkfest för så många människor. Vi hade stor hjälp av vädret och upplevelsen var att såväl löpare och publik som funktionärer och Lidingöbor var mycket nöjda. Den glädje som man ser både i spåret och utanför är värd mycket för folkhälsan, säger Kriser Svensson.

Han har för första gången fått uppleva vad det är att basa över världens största terränglopp, Lidingöloppet. Lidingö stad är officiell leverantör en avgörande samarbetspartner till folkfesten. Krister beskriver ett gott samarbete där staden bland hjälpte till att anpassa byggnationen av Lidingövallen så att arbetet inte störde loppet.

Vill involvera det lokala näringslivet

– Lidingö stad bidrar med väldigt mycket för att loppet ska kunna genomföras och utan vårt samarbete skulle det vara svårt att hålla så hög kvalitet, säger Krister som redan hunnit fundera på förbättringsområden.

– Det som kan utvecklas är att vi tillsammans ska få Lidingöborna att förstå betydelsen av Lidingöloppet i form av vad vi ger tillbaka till föreningslivet och ungdomsidrotten. Samt att vi behöver bli bättre på att involvera näringslivet på Lidingö och att de förstår att det både handlar om direktförsäljning och varumärket Lidingö. Alla på Lidingö ska känna stolthet över Lidingöloppet!

Planerar för 60-loppsjubileum

Nästa år firar Lidingöloppet 60-loppsjubileum. Krister och hans team smider planer för hur de ska maximera festyran på ön.

– Vi tänker att det ska bli en ännu större folkfest och att vi vill involvera Lidingöborna ännu mer. Det kan till exempel vara att vi gör fredagen ännu tydligare till Lidingöbornas dag och kväll, att vi lyfter skolstafetten ännu mer, att vi får ännu fler från Lidingö stad att springa loppen eller att vi gör något i Lidingö centrum för att få med oss näringslivet ännu mer. Vi håller på att planera som bäst och kommer släppa nyheter succesivt med start vid årsskiftet, lovar Krister.

Sätter Lidingö på den internationella kartan

I år deltog nära hundra olika nationaliteter i loppet. Vad har Lidingöloppet för betydelse internationellt? Och vad betyder det internationella intresset för loppet, för Lidingö? Krister svarar:

– Det kom löpare från 77 olika nationer till årets lopp men vi vill ha hit ännu fler. Vi vill lyfta det helt unika med vår natur och vår fantastiska bana som finns där året runt, bara 15 minuter från Stockholms Centrum. Vi vill också lyfta det fantastiska löparvädret och luften som finns i slutet på september på våra breddgrader. Lidingöloppet betyder mycket internationellt men vi vill lyfta det ännu mer, fram för allt i Norden och Tyskland. För loppet, Lidingö och Stockholm är de internationella deltagarna fantastiska ambassadörer då de alltid är väldigt nöjda.

Lidingö stads näringslivschef Malin Rosenqvist ger medhåll.

– I min roll som näringslivschef ser jag hur Lidingöloppet är en vitamininjektion i det lokala näringslivet. En oslagbar reklampelare, inte minst för Lidingös besöksnäring. Utöver det har Lidingöloppet stor betydelse för vårt föreningsliv och som inspiration för både Lidingöbor och besökare att utöva hälsofrämjande motion i en vacker omgivning. Det skapar en känsla av gemenskap och samhörighet, något att vara stolt över, säger Malin Rosenqvist.

Lidingöloppet i siffror

  • Cirka 75 000 personer var på något vis involverade i Lidingöloppshelgen 22-24 september 2023.
  • Av dessa var cirka 60 000 inresta från andra sidan bron.
  • Totalt deltog 77 olika nationaliteter i loppet.
  • Cirka 24 000 var löpare och 50 000 personer stod i publiken.
  • Uppemot 2 500 personer ställde upp som funktionärer.
Till toppen av sidan