Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ny hundhage öppnar i Fågelöudde

Den 22 december öppnar vi en ny, stor hundhage vid Fågelöuddeängen. Välkommen att testa den redan under julhelgen.

Instängslad naturhage i vinterlandskap.

Den nya hundhagen ligger på norra Lidingö, strax intill den stora parkeringen vid Fågelöuddebadet. Den ligger naturskönt mellan två skogsområden i Långängängen-Elfviks naturreservat och är 16 000 kvadratmeter stor.

—Detta är den tredje hundhagen vi öppnar i år och den i särklass största. Med denna hage inräknad ökar vi ytan för hundhagar på Lidingö markant, dessutom fördelar sig hundhagarna jämnare över ön, säger Anders Paulsen (LP) kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Hagen omfattar dels en del av ängen men sträcker sig också en bit upp i skogen. Det är en sammanhängande hage med ingångar från tre olika håll och slussar så att grindarna alltid hålls stängda. Ett bänkbord med tak finns som skydd mot regn.

Bra parkeringsmöjligheter

I närheten finns det gott om parkeringsplatser; 22 nya har skapats närmast badet på den stora parkeringen och två parkeringsplatser för personer med rörelsenedsättning i nära anslutning till hagen.

—Eftersom det är en bra bit till närmaste bostadshus finns ingen risk att närboende ska störas och parkeringsmöjligheterna är mycket bra, säger Pål M Jebsen (M), vice ordförande i tekniska nämnden.

Ridvägen som tidigare passerade genom hagen har dragits om något, för övrigt är det möjligt att gå och röra sig i området som tidigare. Den hage som ligger närmast hundhagen kommer framöver att vara avsedd för hästar, ridning och bete, så där får hundar inte släppas lösa.

Fler hundhagar och mer yta

I november öppnade en drygt 5 000 kvadratmeter stor hundhage i Högberga och i somras en ungefär lika stor hage i Koltorp, båda belägna i skogsnatur. Den samlade ytan för de tre nya hagarna är 26 500 kvadratmeter. Sedan tidigare finns hundhagar i Brevik, Larsberg, Mosstorp och Siggebo som tillsammans omfattar 10 900 kvadratmeter.

Den nya hundhagen i Fågelöudde ska ersätta den befintliga i Furutorp, som kommer att stängas i mitten av januari, 2024.

Bänkbord med tak i ljust trä i en instängslad hage.
Till toppen av sidan