Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Flygande besök av landshövdingen

Landshövdingen i Stockholms län, Anna Kinberg Batra, besökte Lidingö på onsdagen. Dagen började med en tur i eldriven bärplansbåt och fortsatte i Lidingö stadshus där hon fick höra mer om digitalisering och civil beredskap på ön.

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra besökte Lidingö och fick åka båt med kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors

Landshövdingen med följe sammanstrålade ute vid Gåshaga med stadens representanter där kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) och stadsdirektör Daniel Broman, stod i spetsen.

Det började med att Lidingöbaserade företaget Candela presenterade sig. Candela utvecklar och tillverkar eldrivna bärplansbåtar, där skrovet svävar över vattenytan. En teknik som man räknar med ska gå i reguljär passagerartrafik redan till sommaren 2024. Grundaren till företaget, Gustav Hasselskog, var för övrigt den första mottagaren av stadens Gustaf Dalénpris år 2021.

Digitalisering i skolan

Efter båttur och besök i testhallen fortsatte besöket i Lidingö stadshus där landshövdingen fick höra om IT-säkerhet och digitaliseringens möjligheter. Bland annat förevisades Lexplore, ett verktyg som screenar grundskoleelevernas läsförmåga. Att stimulera elevernas läsning är vitalt och påverkar allt skolarbete positivt.

- Vi är stolta över att, som första kommun, ha infört den här digitaliseringstekniken på bred front i skolan, säger stadsdirektör Daniel Broman.

 

Landshövding Anna Kinberg Batra vid en dator.

Krisberedskap

Besöket avslutades med ett samtal om civil beredskap där Lidingö i olika sammanhang lyfts som ett gott exempel, inte minst för skriften ”Om krisen kommer till Lidingö” som ska ha distribuerats till öns alla hushåll, om inte finns den för avhämtning i stadshuset.

- Jag tar med mig en fin skärgårdstur i en tekniskt avancerad båt som utvecklats av ett Lidingöföretag. Jag tar också med mig bra diskussioner om digitaliseringens möjligheter och viktiga frågor om civil beredskap, säger landshövding Anna Kinberg Batra.

 

Landshövding Anna Kinberg Batra läser Lidingö stads krisbroschyr "Om krisen kommer"
Till toppen av sidan