Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö en bra plats att bo på

Tidningen Fokus listar årligen landets kommuner om var det är bäst att bo. I årets rankinglista placerar sig Lidingö på plats fyra.

Miljöbild. Flicka på brygga metar.

Det är statistikföretaget Infostat som tar fram rankingen på tidningen Fokus uppdrag. I rankingen jämförs Sveriges kommuner inom nio delområden som tillsammans ger en bred bild av hur levnadsförhållandena ser ut i olika delar av landet. De delområdena som ingår i undersökningen är utbildning och skola, vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privatekonomi och offentlig ekonomi.

Högsta betyget är en femma och det får Lidingö under rubriken offentlig ekonomi. Lägsta betyget, 1,5, får Lidingö under det nya delområdet privatekonomi.

- Att ta stor hänsyn till privatekonomiska faktorer är en viktig nyhet i rankingen. På det sättet återspeglar rankingen att valet av bostadsort också är en budgetfråga. Många kommuner som i övrigt har väldigt attraktiva förutsättningar kan ha bostadspriser som gör det svårare att få hushållskalkylen att gå ihop. Det är många faktorer som ska balanseras mot varandra, säger Peter Santesson, VD på statistikföretaget Infostat.

På den femgradiga skalan får Lidingö betyget 4,6 under rubriken utbildning och barnomsorg, 4,5 inom vård och omsorg och 4,6 för kommunikation och infrastruktur. Luleå var den plats som konstaterades bäst att bo på följt av Umeå och Täby.

- På Lidingö är det nära såväl till storstad som natur vilket ger goda förutsättningar för både jobb och fritid. Så det är inte förvånande att Lidingö utses till en av landets absolut bästa platser att bo på. Att kommunen därtill får högsta möjliga betyg för den välskötta ekonomin är ett kvitto att kommunen sköts på ett bra sätt, med fokus på kärnuppdraget, säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande.

Till toppen av sidan