Huvudinnehållet startar här
Hantering av trädgårdsavfall - nya regler
Sedan 1 januari 2024 gäller nya EU-regler om att trädgårdsavfall ska komposteras, lämnas på kommunens återvinningscentral eller hämtas för återvinning.

Trädgårdsavfall ska komposteras eller transporteras till Södergarns trädgårdsavfallsanläggning. Mindre mängder kan även lämnas på Stockby Returpark.
Regler om eldning av trädgårdsavfall
Sedan den 1 januari 2024 gäller EU-regler om att trädgårdsavfall ska komposteras eller lämnas på kommunens återvinningscentraler.
På Lidingö gäller under 2025 våra nuvarande lokala föreskrifter om eldning av trädgårdsavfall. Det innebär att du som varken har möjlighet att kompostera ditt trädgårdsavfall, transportera bort avfallet eller få det hämtat för återvinning, får elda torrt trädgårdsavfall på tomten under april och oktober 2025. Detta förutsatt att det sker utan olägenhet för dina grannar och att brandföreskrifter följs. Det är bara tillåtet att elda trädgårdsavfall, inte byggmaterial som brädor eller gamla möbler av trä.
För dig som ska ansöka om majbrasa på allmän plats gäller tills vidare samma regler som tidigare.
Hämtning av trädgårdsavfall
Om du bor i småhus har du möjlighet att teckna abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. Då hämtas trädgårdsavfallet från din bostad varannan vecka eller en gång i månaden mellan april och november. Vi har fått synpunkter på att sista hämtningen av trädgårdsavfall sker för tidigt på säsongen, därför börjar vi två veckor senare än vanligt 2025. Det innebär att första hämtningen sker vecka 17. Antalet tillfällen är dock samma som tidigare år. För de som har hämtning varannan vecka gäller 16 tillfällen per år och för de som har månadshämtning gäller 8 tillfällen per år.
Vill du ha extra hämtning går det bra att beställa det via kundcenter på telefon 08-731 30 00 eller mejl kundcenter@lidingo.se.
Mindre mängder trädgårdsavfall kan lämnas på Stockby Returpark och större mängder på Södergarns Trädgårdsavfallsanläggning.
Vid eldning, tänk på att:
- Alltid ha släckutrustning till hands, vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa.
- Vattna ordentligt runt eldningsplatsen
- Bevaka elden hela tiden
- Se till att elden är ordentligt släckt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter att elden slocknat.
- Se till att ingen närboende störs av röken.
Elda bara vid bra väderleksförhållanden, inte vid stark vind, när marken är torr eller så att rök och gnistor riskerar att spridas. Det är inte tillåtet att elda om det råder eldningsförbud. Kontrollera brandriskprognosen på Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39.