Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Pålningen löper enligt plan

Av totalt 192 stålpålar har 50 slagits ned i sjöbotten i slutet av december 2019. Fyra av totalt tolv stöd är färdigpålade. Parallellt armerar och gjuter vi bottenplattor och fundament som tillsammans med pålarna utgör brons underbyggnad.

En kassun sätts över pålarna vid varje stöd i bygget av Lilla Lidingöbron.

När varje påle monterats på plats utförs ett rakhetstest och för varje stöd utförs så kallade PDA-tester för att säkerställa konstruktionens bärighet och att berget tål den belastning som är tänkt. Några dagar efter att en bottenplatta gjutits med hjälp av undervattensgjutning kan vattnet pumpas ut ur kassunen och förberedande armering starta. Runt varje stöd installeras därefter kassuner, specialbyggda träboxar, som gör det möjligt att arbeta med armering och gjutning i torrhet.

40 ton armeringsjärn

Tre kassuner är nu på plats runt brostöden och en fjärde under uppbyggnad på etableringsytan vid Torsvikshamnen. När en bottenplatta gjutits med hjälp av undervattensgjutning pumpas vattnet ut ur kassunen och förberedande armering startar. Cirka 40 ton armeringsjärn behövs för att skapa den stadga som krävs för att gjuta ett färdigt brostöd.

Brons första pelare, det vill säga den del som är synlig ovanför vattenytan, har börjat gjutas. Grundläggningsarbetet går som planerat och beräknas pågå fram till sommaren 2020.

Kontakt
Till toppen av sidan