Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Framtidens mobilitet ska ge ökad frihet

Antalet Lidingöbor som behöver kommunens service kommer att öka de kommande åren. Det visar den senaste befolkningsprognosen. Det är därför angeläget att skapa innovativa lösningar som ger Lidingöborna en möjlighet att leva ett hälsosamt, självständigt och tryggt liv så länge som möjligt.

En AI-genererad bild över framtida mobilitet som tagit fram i samarbete med EGGS.

AI-genererad bild över framtida mobilitet som har tagits fram i samarbete med EGGS.

Som ett led i arbetet med att skapa innovativa lösningar har Lidingö stad ansökt om projektmedel hos Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Staden ingår nu i ett projekt med de två innovationsföretagen EGGS och Pamp.

– Aktiviteter i vardagen har stor inverkan på människors välbefinnande. Vi har ett behov av att vara aktiva och rörliga. Och sociala kontakter och service, både i lokalsamhället och i hemmet, är viktiga för att uppleva självständighet och må bra. I projektet kommer vi att utforska möjliga framtidsscenarier där mobilitetslösningar för ökad rörlighet är en naturlig del av samhället, säger Hampus Kvist, stadens digitala coach.

Prototyper ska tas fram

I projektet ska man gestalta en eller flera prototyper. Dessa prototyper eller modeller tas fram med hjälp av metoderna strategisk framsyn och spekulativ design.

– Dessa metoder är viktiga verktyg för att kollektivt träna förmågan att föreställa oss och forma det samhälle som vi vill ha. Genom att träna förmågan att tänka oss in i olika framtider kan vi förbereda oss och tänka kreativt kring lösningar som tar oss i rätt riktning, säger Christina Karlberg, projekt- och innovationsledare för staden.

En AI-genererad bild på mobilitet i framtiden. 

AI-genererad bild på ytterligare framtida mobilitet som har tagits fram i samarbete med EGGS.

Dialog med seniorer på Mötesplats centrum ingår också i projektet. Dialogerna genomförs via intervjuer eller fokusgrupper. De ämnen som berörs är vad framtidens mobilitet kan innebära och vad seniorerna önskar. Sedan ska man i projektet bygga prototyper eller modeller för detta, i samskapande med äldre personer och en designbyrå som samarbetspartner.

Prototyperna ska ställas ut i entréhallen i Lidingö stadshus senare under 2024. Detta för allmän beskådan och samspel. Reaktioner på prototyperna ska samlas in och användas för en utställning på Vinnovas huvudkontor i januari 2025.

Till toppen av sidan