Första kontakt
Ring eller skicka e-post till stadens kundcenter för att komma i kontakt med en biståndshandläggare på omsorgs- och socialförvaltningen. Handläggaren ger dig information om de lagar som gäller, hur du ansöker och vilka stödinsatser som finns.
Ansökan
Du, din vårdnadshavare eller din företrädare/god man kan ansöka skriftligt, muntligt eller vid ett möte med biståndshandläggaren.
Utredning
- När din ansökan kommit in till oss tar en handläggare kontakt med dig.
- Vid ett personligt möte går vi tillsammans igenom dina behov och önskemål.
- Handläggaren måste alltid träffa personen som ansökan gäller, även barn och unga under 18 år.
- Efter mötet gör biståndshandläggaren en utredning om stödbehovet.
- Ibland behövs också skriftlig information, som till exempel intyg eller uppgifter från läkare, psykolog eller arbetsterapeut.
- Din biståndshandläggare kommer att tala om för dig vilka typer av information som behövs.
- Ansökan behandlas utifrån de lagar som gäller. Handläggningstiden kan vara upp till tre månader från det datum då ansökan inkommit.
Beslut
Alla insamlade uppgifter skrivs ned i en utredning som leder fram till ett beslut. Detta skickas hem till dig per post. Har du fått avslag på din ansökan eller om du inte är nöjd med beslutet, kan du överklaga till förvaltningsrätten. Du får information om hur man överklagar tillsammans med beslutet. Handläggaren hjälper dig att överklaga om du vill.
När insatserna beviljats
När beslutet är klart kan stödinsatserna påbörjas av en utförare. Tillsammans med utföraren kommer ni överens om när insatsen ska påbörjas och hur den ska utformas efter dina behov. En genomförandeplan görs alltid i samband med en beviljad insats.
Omprövning av beslut
Om ditt stödbehov förändras ska du kontakta din handläggare för omprövning av beslutet. Det kan innebära ändrade stödinsatser eller att insatserna ökar eller minskar i omfattning.
Tystnadsplikt
I alla kontakter med oss gäller lagen om sekretess. Det innebär att vi inte får berätta för någon utomstående om dig och de uppgifter du lämnat till oss utan ditt medgivande, vi har tystnadsplikt. Däremot, om biståndshandläggare får kännedom om att ett barn far illa så har de anmälningsplikt och kan behöva bryta sekretessen.