En del insatser behöver du ansöka om. Dessa är avsedda för dig som har svårt att klara av din vardag på grund av långvarig psykisk funktionsnedsättning. Diagnoser kan till exempel vara schizofreni, bipolär sjukdom och olika former av personlighetsstörning.
- Insatser inom socialpsykiatri är helt frivilliga och innehåller inga tvångsåtgärder.
- Du eller din företrädare (god man, förvaltare) kan ansöka. Kontakta en handläggare inom socialpsykiatri för att få mer information om vad som krävs och vilka diagnoser som berörs.
Boendestödjare
Boendestöd syftar till att stärka din förmåga socialt och praktisk. Du får stöd för att hantera ditt vardagsliv, inom och utanför det egna hemmet. Boendestödjaren hjälper dig till att utveckla dina egna resurser så att du kan leva mer självständigt.
Kontaktperson
Om du behöver hjälp med att bryta din sociala isolering och inte har andra insatser kan du få hjälp av en kontaktperson. Insatsen är helt och hållet inriktad mot samvaro och hjälp till fritidsaktivitet samt kulturell aktivitet.
Sysselsättning
Om du inte kan ta ett arbete på den öppna arbetsmarknaden kan du få sysselsättning efter din egen förmåga. Din arbetsförmåga ska vara väl utredd av Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan innan insats kan beviljas av kommunen.
Det finns olika verksamheter där Lidingö stad erbjuder möjlighet till sysselsättning, praktik, arbete och stöd till studier.
Särskilt boende – omvårdnad dygnet runt
Har du ett omfattande trygghets- och omvårdnadsbehov dygnet runt som inte kan tillgodoses i egen lägenhet, kan du beviljas särskilt boende.
Korttidsboende
Om du väntar på och/eller under utredning av annan insats, kan du beviljas korttidsboende under en begränsad tid. Syftet och målet med korttidsboendet är vanligtvis att man ska kunna flytta tillbaka till sitt ordinära boende.