Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Slå dig ned på en sällskapsbänk i sommar

Ett hej, ett leende och kanske ett trevligt samtal. Det är vad vi hoppas att du som slår dig ned på någon av öns sällskapsbänkar kan bidra med. Tillsammans jobbar vi för nollvisionen mot ofrivillig ensamhet.

Artisten och låtskrivaren John Lundvik medverkar i fotoutställningen Lidingö sluter upp!. John Lundviks sällskapsbänk står i Rudbodaparken. Foto: Anders Roth

”Denna plats är till för nya möten. Välkommen att slå dig ner, samtala och ha en trevlig stund.”

Så står det på de sex sällskapsbänkarna som finns utplacerade på ön. Syftet är att erbjuda en plats där spontana möten och samtal kan uppstå. Bänkarna utgör en symbol för att hela Lidingö sluter upp. Ingen ska behöva känna sig ensam!

John Lundvik deltar

Initiativet till bänkarna kommer från Lidingö stad förebyggande stöd. Flera välkända Lidingöprofiler medverkar i kampanjen genom att de dedikerats en bänk där de också blivit fotograferade. Bilderna visas under fotoutställningen Lidingö sluter upp! som invigs på Alla vänners dag den 5 juni i Lidingö stadshus.

En av de som syns i utställningen är artisten och låtskrivaren John Lundvik.

– Att få äran att vara en liten del av ett stort och viktigt ämne, och samtligt delta i en kamp för gemenskap, känns stort och hedrande för mig, säger John Lundvik vars bänk står placerad i Rudbodaparken.

Andra Lidingöprofiler som dedikerats en bänk och fotograferats vid den är exempelvis friidrottaren Malin Ewerlöf, Över Altanten-profilen Gustav Krantz, tidigare fotbollsspelaren Jesper Blomqvist och snickaren Johnnie Krigström från Sofias Änglar.

Här finns Lidingös sällskapsbänkar

Det är bland de befintliga bänkarna på ön som staden har utsett sällskapsbänkarna. Du känner igen dem genom att titta efter plaketten "Sällskapsbänk”. John Lundviks bänk är även pyntad med cd-skivor och sticker ut från mängden.

Bänkarna finns på följande platser:

  • Lidingö stadshus, entrén vid stadshustrappan
  • Gåshaga brygga
  • Dalénum, parken intill 450 Gradi
  • Kyrkviken, mellan Kaptensstugan och Lidingövallen
  • Rudbodaparken
  • Kottlasjön, badviken på västra sidan
Karta över Lidingö med markeringar för platser där sällskapsbänkarna står.

Karta över Lidingö med markeringar för platserna där sällskapsbänkarna står.


Fotoutställningen Lidingö sluter upp! finns att beskåda i Stadshusets entréhall 5 juni och på Mötesplats centrum under vecka 24 2024.

Läs mer om nätverket Tillsammans mot ensamhet på Lidingö stads webbplats. Länk finns under artikeln.

Till toppen av sidan