Integration och flerspråkighet
Vi erbjuder undervisning i modersmål och studiehandledning på modersmålet för nyanlända elever. Inom vår verksamhet ryms även mottagning för nyanlända och Passagen som är en kartläggningsverksamhet för nyanlända elever.

Modersmålsundervisning
Tillgången till det egna modersmålet underlättar även elevens språkutveckling och lärande inom andra skolämnen, undervisningen ska utveckla elevens kunskaper i och om sitt modersmål. Elever i årskurs 1–3 erbjuds transport mellan sin ordinarie skola och skolan för modersmålsundervisning.
Vem kan få modersmålsundervisning?
- Elever i årskurs 1–9.
- Eleven ska ha grundläggande kunskaper i det aktuella språket.
- Elevens ena eller båda föräldrar har det aktuella språket som sitt modersmål.
- Språket ska vara det dagliga umgängesspråket i hemmet.
Modersmålsundervisning i samiska, finska, meänkieli, romani chib eller jiddisch ska erbjudas även om det inte är dagligt umgängesspråk i hemmet. Eleven behöver inte heller ha grundläggande kunskaper i språket. Detsamma gäller elever som är adoptivbarn med annat modersmål än svenska.
Betyg från årskurs 6
För att bilda en grupp krävs att det finns minst fem sökande elever i det aktuella språket och en lämplig lärare tillgänglig. Undervisningen sker i huvudsak på torsdagar efter skoltid. Undervisningen sker i större grupper utifrån respektive elevs årskurs och delas upp i årskurs 1–3, årskurs 4–6 och årskurs 7–9.
Precis som övriga skolämnen är modersmål ett eget ämne i läroplanen. Lärarna har en kursplan att följa och betygsätter i årskurs 6–9. I kursplanen för modersmål kan du läsa om ämnets kunskapskrav. För ett betyg i modersmålsundervisning krävs att eleven har fullföljt kursen.
Skolverkets kursplan för modersmål Länk till annan webbplats.
Studiehandledning
Om eleven behöver hjälp i övriga skolämnen på grund av bristande svenska kan modersmålsläraren ge studiehandledning under en begränsad tid. Handledningen minskas efterhand när eleven nått en tillfredsställande kunskapsnivå i det svenska språket.
Terminstider
- Höstterminen 2022 startar torsdag den 1 september.
- Sista tillfället för terminens modersmål är den 8 december.
Ansökan och uppsägning av plats
Rektor tar beslut om en elev ska få modersmålundervisning. Vårdnadshavaren ansöker via blankett "Ansökan om modersmålsundervisning" och lämnar den till elevens hemskola. Elever som redan i dag har modersmålsundervisning behöver inte göra någon ny ansökan inför kommande läsår.
En elev som önskar avsluta sin modersmålsundervisning ska lämna besked via blankett till chefen för Integration och flerspråkighet.
E-tjänster och blanketter för barn och utbildning Länk till annan webbplats.
Bok om modersmålsundervisning
Våra modersmålselever kommer från hela världen och representerar 32 olika språk och kulturer. Några är födda i Sverige, några kom hit när de var små, några har nyss flyttat hit.
Tillsammans har vi skapat en bok som bygger på temat där eleverna har fått arbeta med hur de ser och upplever Lidingö genom sina egna ögon.
Du kan få en pdf av boken genom att kontakta chefen för Integration och flerspråkighet.
