Huvudinnehållet startar här
Huvudinnehållet startar här
Modersmålsundervisning i grundskolan
Om du som vårdnadshavare har ett annat modersmål än svenska och det är det språk du pratar med ditt barn hemma och i din och barnets vardag kan barnet få läsa modersmål i grundskolan från årskurs 1.
För att läsa modersmål gäller följande:
- En eller båda vårdnadshavare har det aktuella språket som sitt modersmål.
- Språket är det dagliga umgängesspråket i hemmet.
- Eleven ska ha goda kunskaper i språket.
- Minst fem elever önskar undervisning i språket.
- Det finns lämplig lärare att anställa som har det aktuella språket som sitt modersmål.
Undervisningen sker i huvudsak på torsdagar efter skoltid. Eleverna undervisas i åldersblandade grupper och delas upp i årskurs 1–3, årskurs 4–6 och årskurs 7–9. Elever i årskurs 1–3 erbjuds transport mellan sin ordinarie skola och skolan för modersmålsundervisning.
Modersmål är ett eget ämne i läroplanen, lärarna har en kursplan att följa och betygsätter i årskurs 6–9. I Skolverkets kursplanen för modersmål kan du läsa om ämnets kunskapskrav.
Skolverkets kursplan för modersmål Länk till annan webbplats.
Nationella minoritetsspråk
Modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk, det vill säga samiska, finska, meänkieli, romani chib eller jiddisch, erbjuds även om det inte är dagligt umgängesspråk. Eleven behöver dock ha goda kunskaper i språket. Undervisning i minoritetsspråk erbjuds även om antalet elever är mindre än fem.
Ansökan och uppsägning av plats
Vill du att ditt barn ska läsa modersmål mejlar du oss för att få en ansökningsblankett. När du fyllt i blanketten lämnar du den till rektor på ditt barns skola som tar beslut om ditt barn har rätt till modersmålsundervisning och skickar blanketten vidare för registering.
E-post: modersmal@lidingo.se
Elever som läser modersmål behöver inte göra någon ny ansökan inför kommande läsår.
Säg upp din plats
Vill du avsluta ditt barns modersmålsundervisning mejlar du oss.
E-post: modersmal@lidingo.se