Huvudinnehållet startar här
- Startsida
- / Stad & politik
- / Så styrs Lidingö
- / Styrande dokument
Huvudinnehållet startar här
Styrande dokument
Bland stadens författningar finns reglementen som reglerar nämndernas ansvar för olika frågor och reglementen som reglerar vissa funktioner inom staden som exempelvis arkivreglementet och revisionsreglementet. Det finns också författningar som innehåller bindande bestämmelser för Lidingöborna, så som allmänna lokala ordningsföreskrifter och renhållningsordningen.
Föreskrifter och styrande dokument
Föreskrifter
Reglementen
Taxor och avgifter
Föreskrifter och styrande dokument
Arbetsordningar
Bolagsordningar och ägardirektiv
Bolagsordning är ett grundläggande styrdokument för ett företag eller ett kommunalt bolag. Den beskriver bland annat bolagets syfte, verksamhetens omfattning och hur beslut ska fattas.
Ägardirektiv är instruktioner som Lidingö stad som ägare ger till ett kommunalt bolag om hur det ska styras och vilka mål det ska arbeta mot.
Budget och plan
Delegationsordningar och bemyndiganden
En delegationsordning är en förteckning över de ärendegrupper där nämnden beslutat att överföra (delegera) beslutanderätt. De beslut som fattas på delegation sker på nämndens vägnar och det är nämnden som är juridiskt ansvarig för de beslut som fattas av någon annan genom delegation.
Bemyndigande innebär att någon får rätt att fatta beslut eller vida åtgärder på en annan persons eller enhets vägnar. Exempelvis när en tjänsteperson får fatta beslut kring bygglov och socialt stöd.
Förbundsordningar
Naturreservat
Planer och program
Policyer
Trafikpolicy
Omfattar all planering av, och investering i, Lidingö stads offentliga miljö, gata, trafik, parkering, broar och hamnar. Omfattar även Lidingö stads egen löpande verksamhet.
Trafikpolicy för Lidingö stad Pdf, 176.4 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 176.4 kB)
1. Omfattning
- All planering av, och investering i, Lidingö stads offentliga miljö, gata, trafik, parkering, broar och hamnar.
- Stadens egen verksamhet.
- Alla trafikslag och alla transportsätt.
- Lång tidshorisont som följer intentioner i översiktsplan 2012.
2. Syfte
- Att stadens politiker och tjänstemän har riktlinjer och stöd i beslut gällande investering, drift och underhåll av Lidingö stads offentliga miljö, gata och trafik, broar och hamnar.
- Att stadens politiker och tjänstemän har riktlinjer och stöd i kommunikation med Lidingöborna.
3. Ansvar
Kommunfullmäktiges (KF) ansvar:
- Fastställer trafikpolicyn.
- Har övergripande uppföljningsansvar för trafikpolicyn.
Övriga nämnders ansvar:
- Fastställer de planer som har koppling till trafikpolicyn.
- Se till att trafikpolicyn och utarbetade planer efterlevs.
- I den mån mätbara mål finns, att rapportera dessa till kommunstyrelsen (KS).
4. Avgränsningar
- För planeringen av kollektivtrafik är staden en av flera aktörer. Trafikförvaltningen i Region Stockholm och trafikoperatörer har stor bestämmanderätt, varför Lidingö stads önskemål inte ensamt kan ligga till grund för förändring av kollektivtrafiken.
Trafikpolicy i Lidingö stad
Trafikpolicyn styr underliggande planer, som i sin tur ingår i en process för ständiga förbättringar inom trafiksystemet. Planerna kräver regelbunden översyn med uppdateringar och anpassning till nya planeringsförutsättningar. Syftet med planerna är att åtgärderna inom dessa ska bidra till att uppfylla målen i trafikpolicyn.
Figuren på den här sidan illustrerar trafikpolicyns komponenter. Trafikpolicyn ska konkretiseras i följande planer:
- Framkomlighetsplan, inklusive hastighetsplan
- Parkeringsplan
- Trafiksäkerhetsplan
- Handlingsplan mot trafikbuller
- Gång- och cykelplan
Framtagandet av planer innebär ett förtydligande av policyn och kan ske under en längre period. Varje plan ska ha mål som är möjliga att följa upp. Målen ska vara SMART: Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsatta.
Vision- och verksamhetsområdesmål
Trafikpolicyn grundas på ”Vision för Lidingö” samt relevanta delar av verksamhetsområdesmål:
Vision för Lidingö
- Lidingö är en unik och trygg skärgårdsstad med varsam utveckling som möter invånarnas behov.
- Fokus på kärnverksamheten och en effektiv styrning möjliggör hög kvalitet på servicen till Lidingöborna och en låg skatt.
- Ett lyhört och transparent ledarskap ger förutsättningar för ett starkt näringsliv och tillvaratar frivilligkrafter och föreningsliv.
Verksamhetsområdesmål:
- Stadens processer är effektiva och klarar bra service till låga kostnader.
- Lidingöborna trivs med att leva och bo i staden.
- Stadens infrastruktur möter Lidingöbornas behov.
- Lidingö är en trygg stad.
- Lidingö har gott företagsklimat.
Trafikpolicyns fyra mål
Utgående från vision och verksamhetsområdesmål har trafikpolicyn följande fyra mål:
- Lidingö ska ha ett effektivt, tillgängligt och framkomligt trafiksystem för samtliga trafikslag.
- Trafikens negativa påverkan på omgivningen ska fortsatt vara låg och minska.
- Trafiksäkerheten ska vara fortsatt hög för samtliga transportsätt.
- Lidingös offentliga rum ska fortsatt vara trygga och trivsamma.
Fördjupning och kommande planer
I det här kapitel förtydligas de fyra huvudmålen för trafikpolicyn. Det presenteras även hur trafikpolicyns mål förhåller sig till Lidingö stads vision och relevanta verksamhetsområdesmål samt hur fortsatt arbete kan ske.
En grundförutsättning är att i ett samhälle och framför allt inom trafikplanering, går enskilt och allmänt intresse inte alltid ihop. Lidingö stads politiker och tjänstemän arbetar för samtliga Lidingöbors bästa. Ibland måste därför kompromisser göras. Målkonflikter föreligger såväl inom, som mellan huvudmål och hanteras från fall till fall.
En ambition med Lidingö stads trafikpolicy är att dialog och information mellan Lidingö stad och Lidingöborna ska vara fortsatt bra. Trafikpolicyn med tillhörande planer ska ligga till grund för kunskapsbyggande och för att underlätta kommunikation.
- Lidingö ska ha ett effektivt, tillgängligt och framkomligt trafiksystem för samtliga trafikslag.
Både investeringar och driftåtaganden inom Lidingös trafiksystem bör genomsyras av ambitionen att förbättra framkomlighet, säkerhet och miljö för alla trafikslag.
Målet innebär att samtliga trafikslag systematiskt analyseras för att investeringar ska ske där de bäst behövs, ur en funktionell och ekonomisk synvinkel. När förbättringar för ett trafikslag utförs ska försämringar för andra trafikslag undvikas i möjligaste mån. Målet gäller även drift och underhåll.
Samtliga trafikslag som finns på Lidingö behövs och ska bedömas likvärdigt i planering och prioritering. Utgångspunkten ska vara att Lidingöborna själva vid resande tillåts styra sina val av trafikslag.
Målet går i linje med Lidingös vision och verksamhetsområdesmål.
Arbetet mot måluppfyllelse innebär bland annat:
Ta fram en gång- och cykelplan.
- Förbättra för fordonstrafikens, godstrafikens och kollektivtrafikens framkomlighet i en framkomlighetplan.
- Förbättrad parkeringsreglering för att främja ökad tillgänglighet och framkomlighet genom en parkeringsplan.
- Trafikens negativa påverkan på omgivningen ska fortsatt vara låg och minska.
Målet innebär att de negativa effekterna av trafik och resande ska minska. Till negativa effekter hör bland annat buller och emissioner. Staden ska slå vakt om den goda livsmiljön på Lidingö och ge Lidingöborna förutsättningar för en god hälsa. Det förutsätter att alla bidrar till att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling. Stadens egna verksamheter ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt.
Målet innebär att Lidingö stad måste skapa och underhålla lösningar som ger förutsättningar för effektiva, säkra och miljövänliga transporter. Det går i linje med vad som krävs för att minska buller, klimatpåverkan och för att uppfylla andra miljömål, t.ex. Sveriges miljömål om god luftkvalitet. Målet skapar även förutsättning för Lidingö att bidra till de regionala mål som finns uppsatta i RUFS 2050.
Målet går i linje med vision och verksamhetsområdesmål.
Arbetet mot måluppfyllelse sker bland annat genom att framtagandet av en handlingsplan mot trafikbuller.
- Trafiksäkerheten ska vara fortsatt hög för samtliga transportsätt, och Lidingös offentliga rum ska fortsatt vara trygga och trivsamma
Målen innebär att hålla hög faktisk trafiksäkerhet och trygghet för samtliga trafikanter i en strukturerad arbetsprocess.
I arbetet för att skapa en säker trafikmiljö är det av stor vikt att hänsyn tas till den omgivande miljön och till de boende. Innan en större åtgärd genomförs ska synpunkter på förslagen tas in från Lidingöborna. Det är av stor vikt att staden jobbar med en god drift samt underhåll av stadens allmänna platser.
Målen går i linje med stadens vision och verksamhetsområdesmål.
Målen följs upp i samtliga planer med koppling till trafikpolicyn samt fördjupas i trafiksäkerhetsplan, där även mätbara mål sätts upp. Målet utgår från en verksamhetsförbättringsmodell som ger kontinuerlig uppföljning av styrning och mål.
Måluppfyllnad
I Trafikpolicyn saknas mätbara mål. Dessa ska skapas i de planer som har koppling till trafikpolicyn.
Målen som sätts i planerna ska vara mätbara per invånare. På så sätt blir det enklare att följa upp åtgärderna.
I huvudsak är det Teknik- och fastighetsförvaltningen som ansvarar för framtagande av de planer som har koppling till trafikpolicyn.
Dagvattenpolicy
Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige fastställer Dagvattenpolicyn. Ansvarsfördelningen är överenskommen mellan berörda nämnder.
Målet för dagvattenhanteringen inom Lidingö stad är att endast dagvatten med naturliga bakgrundshalter av olika ämnen ska tillföras yt- och grundvattenrecipienter samtidigt som den lokala, naturliga vattenbalansen ska bibehållas.
För att nå detta mål ska Lidingö stad arbeta för att:
- dagvatten i Lidingö stad hanteras på ett så hållbart och ekologiskt uthålligt sätt som möjligt
delta i regionalt samarbete och genom samverkan bidra till att uppnå god vattenstatus i de vattenförekomster som omger Lidingö - dagvatten som når kustvattnen, sjöar eller vattendrag har sådan kvalitet att det inte försvårar möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormer
- tillförseln av föroreningar till dagvattnet minimeras
- dagvattensystem utformas så att föroreningar avskiljs innan dagvattnet når recipient
- den naturliga vattenbalansen inte påverkas negativt av den fysiska planeringen
i första hand tillämpa lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) - dagvatten nyttjas som en positiv resurs i stadsbyggandet
- dagvattensystem utformas så att översvämning vid kraftig nederbörd eller annan klimatpåverkan undviks.
Dagvattenpolicyn ska bidra till att skapa genomtänkta, miljöanpassade och kostnadseffektiva strategier för att ta hand om och minska mängden dagvatten.
Dagvattenpolicyn ska vara ett verktyg för att tydliggöra dagvattenhanteringens inriktning och tydliggöra dess krav. Dagvattenhanteringen ska ses i ett större sammanhang och olika typer av dagvattenlösningar ska kunna komplettera varandra. Hanteringsmetoden styrs i första hand av dagvattnets föroreningshalt och recipientens känslighet. Möjligheter att i övrigt förbättra närmiljön ska även beaktas i samband med planeringen av dagvattenhanteringen.
Nämnderna har gemensamt ansvar
Samtliga berörda nämnder är ansvariga för att inom sitt ansvarsområde ta fram handlingsprogram för att nå målen i dagvattenpolicyn. Av handlingsprogrammet ska varje nämnds prioritering av åtgärder och insatser inom dagvattenområdet framgå.
Samtliga berörda nämnder är ansvariga för att inom sitt ansvarsområde dokumentera och utvärdera hela processen, från planskede till färdig anläggning. Nämnderna ska beakta erfarenheter och kunskaper såväl från tidigare genomförda projekt som från driften av de nya projekt som genomförs.