Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Idrottsskola + NPF = sant

Den 7 mars startar vårens omgång av idrottsskola för öns barn och ungdomar med NPF-diagnos. Här får deltagarna prova på karate, handboll och friidrott. Varmt välkommen med er anmälan!

Med start den 7 mars är det åter dags för idrottsskola för Lidingös barn och unga mellan 7 och 18 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det är Lidingö stad som tillsammans med idrottsföreningarna Okamura karatedojo, Lidingö SK handboll och IFK Lidingö friidrottsklubb erbjuder prova på-verksamhet vid totalt nio tillfällen.

Anmälan är nu öppen och sker via formulär på den här sidan. Det är gratis att delta.

Varför just en idrottsskola?

Det är känt att barn och ungdomar med NPF-diagnos generellt deltar i idrottsverksamhet i mindre utsträckning än övriga i samma åldersgrupp.

För den här gruppen barn och tonåringar är idrott extra viktigt eftersom det – förutom att vara kul såklart – ökar och håller uppe dopaminnivåerna och hjälper de unga att hålla ett bättre fokus. Fysisk aktivitet är ju bra för vem som helst, och att idrotta tillsammans inom något man tycker om ger gemenskap och en meningsfull fritid. Att ha en NPF-diagnos är ganska vanligt och det finns ett antal exempel på kända och framgångsrika idrottare med NPF.

På torsdagar, start 7 mars

Idrottsskolan arrangeras av idrottsenheten och ungdomsavdelningen i staden, i samverkan med Okamura karatedojo, Lidingö SK handboll och IFK Lidingö friidrottsklubb.

Vi ses på torsdagskvällar under våren. Första gången är torsdagen den 7 mars och vi träffas totalt nio gånger enligt följande schema:

Karate

  • 7 mars, 14 mars och 21 mars kl 17.30-18.30
  • Plats: Hersbyhallens motionssal

Handboll

  • 11 april, 18 april och 25 april kl 17.30-18.30
  • Plats: Bodals skolas gymnastikhall

Friidrott

  • 16 maj, 23 maj och 30 maj kl 17.30-18.30
  • Plats: Lidingövallen

Idrottsskolan är kostnadsfri.

Vad är speciellt med just den här idrottsskolan?

Det är egentligen ingen större skillnad jämfört med annan idrott, mer än att det kommer att finnas en stor förståelse för de utmaningar som kan finnas och goda möjligheter att göra anpassningar. Man behöver inte ha en formell NPF-diagnos för att vara med, alla som känner att man kan höra hemma i denna idrottsskola och vill delta är välkomna.

Personal från staden med erfarenhet av att arbeta med denna målgrupp kommer att vara på plats vid varje tillfälle. Själva idrottsaktiviteterna leds av föreningarnas tränare. Tränarna har fått ”tips och tricks” och vet vad man kan behöva tänka på när man möter de här barnen och ungdomarna.

En ökad förståelse hos idrottsledaren kan minska risken för onödiga missförstånd och ge en ökad struktur och tydlighet, vilket ofta är extra viktigt för de här barnen och ungdomarna.

Behöver man vara med på allt?

Det är möjligt att endast delta på en viss del av idrottsskolan. Är man till exempel endast intresserad av att prova en av idrotterna så är det okej att bara delta under dessa veckor, även om hela terminen är att föredra.

Behöver man en formell diagnos?

Nej, alla Lidingöbarn och -ungdomar som känner att de kan höra hemma i den här idrottsskolan är välkomna.

Var anmäler jag mitt barn?

Vi tar gärna emot anmälan under februari via formuläret nedan för att kunna planera, men det går även att anmäla sig senare. Det är gratis att delta.

Går det att komma och prova på en gång?

Vi ser gärna att deltagarna är föranmälda att vi ska kunna planera på bästa sätt. Det går dock bra att dyka upp på träningen ändå om man vill vara med en gång och prova.

Kontakt

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta:
Hanna Lindqvist, fritidsledare Lidingö stad

E-post: hanna.lindqvist@lidingo.se

Tel: 076-133 16 13

Anmälan till idrottsskolan

Vi ser gärna att ni anmäler er under februari för att kunna planera, men tar även emot efteranmälningar. Och skulle en kompis glömt anmäla sig är det bara att höra av sig eller ta med sig kompisen.

Till toppen av sidan