Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Spår och leder

Brukar du också hämta ny energi genom att röra på dig utomhus? På Lidingö finns många olika spår och leder som både ger motion och en skön naturupplevelse.

Löpare i skogen på Lidingöloppet

På Lidingö finns det drygt 15 mil motionsspår och leder. Du kan nyttja spåren för att motionera till fots, på cykel eller till häst. Några av spåren är elbelysta mellan klockan 06.00 och 22.00. I spårkartorna får du en bra bild av vilka spår som finns och var de ligger. Mer exakt information hittar du på våra spårskyltar på plats.

Håll hunden kopplad

Håll din hund kopplad när du promenerar eller motionerar i spår och på gång- och cykelbanor. Det är också viktigt att du som hundägare håller i din hund vid möten eller om andra motionärer vill passera.

Motionsspår

På Lidingö finns många fina motionsspår för dig som vill gå eller springa.

Stora naturområden gör att Lidingö kan erbjuda många fina motionsspår för dig som gillar att motionera när det passar dig.

Elljusspår i Stockby

I Stockby finns finns sex olika spår från 1 till 10 kilometer. De fyra kortaste är elbelysta mellan klockan 06.00 och 22.00. De tre längsta spåren passerar Breviksbadet. Från Stockby kan du också springa Lidingöloppsspåret vidare mot Grönsta och Elfvik. På vår spårkarta får du mer information om våra spår. Vår webbaserade karttjänst eller kartan Aktiv fritid på Lidingö som du hittar i informationsrutan nedan.

Kort och kuperat på Bosön

På Bosön finns både motionsspår och ett av Lidingös två hälsospår för dig som vill göra ett konditionstest.

  • 900 meter – elljus, spår skyltat "Hälsospåret".
  • 1,25 kilometer – elljus, blå markering.
  • 2,7 kilometer – röd markering.
  • 7,2 kilometer – vit/grön markering utgår från Bosön mot Rudboda.
  • 11 kilometer – vit/svart markering Bosön-Fågelöudde.

Lidingöloppspåret

Det mest kända motionsspåret är Lidingöloppsspåret. Tre mil långt sträcker sig spåret över många områden på Lidingö. Från Koltorp och Stockby på södra sidan av ön, till Kyrkviken, Rudboda, nästan fram till Elfvik och tillbaka mot Bosön, Sticklinge med slutstation i Grönsta.

  • 30 kilometer – blå/vit/blå markering med texten "Lidingöloppet". Kilometermarkerat med informativa plattor på stolpar.
  • 15 kilometer – följer i stora delar Lidingöloppets 30 km. Se Lidingöloppets webbplats.
  • 10 kilometer – "Sista milen" – belyst. Banans sträckning är den samma som de sista 10 kilometrarna på tremilen.
  • 4 kilometer – spåret är markerat med svart/vita skyltar med texten "Lidingöstafetten".
  • Lilla Lidingöloppet 3 kilometer – banmarkeringarna utgörs av röd/vita skyltar med texten "Lilla Lidingöloppet".
  • Lilla Lidingöloppet 1,7 kilometer – banmarkeringen är gul/vita skyltar med texten "Lilla Lidingöloppet".
  • Grönsta elljusspår 1,7 kilometer – sträckningen följer Lilla Lidingöloppets 1,7 kilometerssträckning till stor del. Banan är markerad med gul/vita skyltar på elljusstolparna.

Lidingöloppet

Får man cykla på motionsspår i skogen?

Ja, det får man om man håller sig på spåren och visar stor hänsyn mot andra i spåret. Eftersom motionsspåren ursprungligen är anlagda för, och främst används av, de som går eller springer måste du som cyklar ta det lugnt. Undvik att cykla i markerade ridspår. El-cykel är tillåten både i motionsspår och MTB-spår, men inga motordrivna fordon får köras i spåren.

Hälsans stig

Hälsans stig är en sex kilometer lång promenadslinga som du kan gå i den takt du vill. Speciella skyltar "Hälsans stig" visar dig vägen. På ett antal platser finns skyltar som berättar om omgivningen.

  • Stigen går på asfalterad väg och börjar och slutar i nära anslutning till Lidingö centrum.
  • Utmed sträckan finns elva busshållplatser.
  • Den är tillgänglig för alla, även om du har rollator eller rullstol. Det finn inga branta backar eller trappor.
  • Hälsans stig plogas och sandas vintertid och har belysning.

Hälsans stig är ett samarbete mellan Hjärt- och lungsjukas riksförbund och Lidingö stad. I dag finns ett 90-tal Hälsans stig på olika platser runt om i landet. Idén kommer ursprungligen från Irland, där den första Hälsans stig invigdes 1995.

En folder med karta över Hälsans stig gör det lättare för dig att hitta. Den finns att hämta i stadshusets reception och på biblioteket.

Hälsans stig – Lidingö, Naturkartans portal Länk till annan webbplats.

Elfviksleden

Elfviksleden sträcker sig hela vägen från Lidingö Centrum till Elfviks udde. Den är nio kilometer lång och erbjuder allt från stad, park, lantbruk, skogskänsla till skärgård.

Leden passerar naturreservatet Långängen–Elfvik, ett fågelskyddsområde, naturminnesmärkta ekar, intressant arkitektur och konferensanläggningar.

Natur- och parkenheten vid Lidingö stad har förbättrat leden bland annat genom fler sittplatser och upprustade grillplatser. 15 av sittplatserna har kommit dit tack vare sponsorer.

Lidingö ger dig utrymme att må bra, njuta av friluftsliv och uppleva vacker natur och djurliv. Vi arbetar för att göra närheten till naturen lättillgänglig och Elfviksleden är ett naturlig led i det arbetet.

Vandringskarta visar vägen

Till Elfviksleden finns en vandringskarta som synliggör natur, upplevelser och faciliteter men den visar även tillgängligheten och graden av framkomlighet på leden. Tanken är att alla ska kunna ta sig fram på leden och med olika färgmarkeringar i kartan ser man graden av svårigheter och typ av miljö. Kartan ger även förslag på fina picknickplatser samt visar lämpliga bussförbindelser.

Elfviksleden, vandringskarta Pdf, 456.1 kB.

Mountainbikespår

Stigar, stenar, rötter, branta uppförs- och nedförsbackar. Mountainbikespåren på Lidingö bjuder på många spännande upplevelser.

I området Stockby/Långängen finns ett spännande spår som är 5,5 kilometer långt och på Elfvikslandet finns ett 8,5 kilometer långt omväxlande spår. Den kuperade terrängen gör att du måste växla och parera ofta.

Cykelvägar, webbkarta Länk till annan webbplats.

Tänk på att:

  • Spåren korsar motionsspår/ridspår i området. Det är viktigt att du tar hänsyn till andra som promenerar, rider och joggar och tänker på att sänka farten inför korsningar.
  • Undvika att cykla fritt i naturen för att inte skada mark och växtlighet.
  • Undvika att cykla i Lidingöloppsspåret då det ofta är mycket folk som rör sig där.

Det är tillåtet att cykla med vanlig cykel och el-cykel, men inga motordrivna fordon i spåren. Men tänk på att terrängen kan vara svår, så var försiktig i spåren.

Ridspår

Ridstig skylt

I Stockby/Långängen, förbi Lidingövallen och norr om Kyrkviken till Elfvik finns ridstigar i både skogsmark och öppen terräng.

Ridspår, webbkarta Länk till annan webbplats.

Kontakt
Till toppen av sidan