Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Grillplatser och vindskydd

På Lidingö finns flera grillplatser och vindskydd, perfekta om du vill göra en utflykt och njuta utomhus.

Vindskydd med grillplatser

Om du gör upp eld har du ansvaret att släcka den när du har grillat klart. Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt, gärna med vatten och rör om så att glöden slocknar. Grillplatsen är ingen plats för sopor. Lägg inget obrännbart skräp i elden, gör dig av med soporna på rätt sätt.

Eldningsförbud?

Innan du grillar ute i naturen behöver du vara säker på att det inte är eldningsförbud. Om eldningsförbud råder får du endast grilla på egen tomt i vanlig "hushållsgrill", kol- eller gasolgrill. På Storstockholms brandförsvars webbplats finns information om det råder eldningsförbud och vad som då gäller.

Tälta på Lidingö

På Lidingö har vi inga campingplatser. Vill du sätta upp ett tält och övernatta behöver du därför ha koll på följande bestämmelser.

Allemansrätten

Allemansrätten gäller även på Lidingö, men eftersom ön är tätbefolkad och till stora delar detaljplanerad så är utrymmet för att campa/tälta ganska litet. Du behöver alltid ta hänsyn till din omgivning och andra som befinner sig på platsen du vill använda.

Detaljplanerat område

Inom detaljplanerat område är det förbjudet att tälta/campa, om man inte gör det på den egna tomten. Vad som är detaljplanerat område kan man se på vår webbkarta. Du får inte heller campa på offentlig plats. Vilka platser som är offentliga framgår av detaljplanen.

Webbkarta, Lidingö stad Länk till annan webbplats.

Offentlig plats

Utöver det finns ett antal platser som är att jämställa med offentlig plats och där du inte får tälta/campa. Dessa platser finns uppräknade i Lidingö stads allmänna ordningsföreskrifter. Det gäller bland annat kyrkogården, Fågelöuddebadet, Käppalabadet, Sandviksbadet och Kottlasjöns badplatser: strandbadet vid Kottlasjöns västra del samt badberget och badplatsen vid gamla vattenverket.

Lidingö stads allmänna ordningsföreskrifter Pdf, 3.7 MB.

Naturreservat

Stora delar av ön är naturreservat. På webbkartan ser du vilka områdena är. I Kappsta naturreservat är tältning förbjuden. I Långängen-Elfviks naturreservat finns det inget uttryckligt förbud mot att tälta/campa i reservatsföreskrifterna, men det kan finnas andra bestämmelser som kan vara bra att känna till. Exempelvis är det förbjudet att bryta kvistar och göra upp eld på andra platser än angivna.

Naturreservat och skyddad natur

Mer information
Kontakt
Till toppen av sidan