Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Välkommen att skörda ätbara växter

Fredagen den 23 september är det dags för skörd där allmänheten är välkommen till någon av våra torgurnor runt om på ön. I år har vi planterat ätbara växter.

Urna med ätbara växter utanför stadshuset på Lidingö.

Urna med ätbara växter utanför stadshuset sommaren 2022. Foto: Jonas von Hofsten.

Under våren planterades bland annat annat mangold, brysselkål, basilika, timjan och smultron. Nu har det vuxit upp och är redo att skördas.

– Vi har även blåblommande isop. Bladen är lite starka, men blomman går bra att äta. Det finns också en rödblommande salvia som smakar ananas. Den kan man exempelvis göra te av, ha i salladen eller på bakverk, säger Eva Robins, landskapsarkitekt på Lidingö stad.

Ta med egen påse

Torgurnorna finns på nästan alla våra torg runt om på ön. På Rudboda torg finns dock en urna som står på fastighetsmark som inte har grönsaker i sig och där får man inte ta något.

Allmänheten har fredagen, och beroende på om det finns något ätbart kvar, därefter helgen på sig att skörda från urnorna. Kom ihåg att ta med en egen påse och att jorden skall lämnas kvar i urnorna.

De urnor som står längs vägar har inget ätbart i sig förutom isop. Flera av de växterna ska vi återplantera i en rabatt vid Södra Kungsvägen.

Krisberedskapsvecka tema mat

Att det planterades just ätbart i år i torgurnorna passar bra eftersom temat för årets krisberedskapsvecka, som drar igång den 26 september, är just mat. Att kunna odla själv handlar om en trygghet om självförsörjning vid händelse av en kris.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med syftet att öka människors motståndskraft inför samhällskriser.

I videon nedan kan du kolla in växterna i urnan som står utanför stadshuset.

Till toppen av sidan