Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö stads förebyggande arbete för äldre

Lidingö befolkning är en av de äldsta i Sveriges. Fram till 2030 förväntas antalet personer över 80 år öka med 1 100 och antalet över 90 år med 300. En viktig målgrupp för staden är personer med demenssjukdom, vilket medför stort lidande och förändrar livssituationen för många äldre och deras anhöriga.

Äldreomsorgen i Lidingö är generellt bra på att ta hand om människor när de behöver vård och omsorg, något att vara stolt över och fortsätta med.

Den nya nationella demensstrategin och socialtjänstlagen betonar vikten av tidiga och förebyggande insatser samt ett mer kunskapsbaserat arbetssätt för att stärka individers självständighet och skjuta upp behovet av mer omfattande insatser. Lidingö stad har ett utvecklat samarbete med Karolinska institutet och Finger Brain Health Institute genom livsstilsprogrammet Träna hjärna, där seniorer ges stöd i livsstilsförändringar. Deltagare upplever förbättrad livskvalitet, nya vänskaper och minskad medicinering.

Nationell demensstrategi

Över 100 av Sveriges kommuner är med i det nationella Finger-nätverket, och över 70 länder deltar internationellt i denna globala utmaning. Lidingö stad följer den nationella demensstrategin av flera skäl; ökad likvärdighet i vården, förbättrad samverkan, förebyggande insatser, stöd till anhöriga samt utbildning och kompetensutveckling för personal inom vård och omsorg.

Den enskildes påverkan

För att förebygga demenssjukdomar kan den enskilde själv vidta flera åtgärder som regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost, mental stimulans, social interaktion, kontroll av riskfaktorer, att undvika rökning, begränsa alkoholkonsumtion, god sömnkvalitet och hantering av mental hälsa.

Genom att följa dessa åtgärder kan den enskilde uppnå förbättrad livskvalitet, minskad risk för demens, bättre kognitiv funktion, ökad självständighet samt stöd och gemenskap.

Deltagare i Träna hjärna-programmet

Asta

Vad är dina upplevelser från programmet?

– När jag sökte till programmet var jag deprimerad och hade ingen framtidstro. Jag såg det här som en möjlighet att kunna påverka min livssituation till det bättre.

Hur har det påverkat dig?

– Jag upplever att jag har fått mitt liv tillbaka genom nya nära relationer och vänner för livet. I dag är jag volontär och inspiratör till nya deltagare och kan fortsätta bidra och sprida kunskaper till andra. Den svackan jag befann mig i finns inte längre och jag kunde sluta med den medicinering jag tog mot depressionen.

Anna

Hur kom det sig att du sökte till Träna hjärna?

– De sista åren har jag tagit hand om min make som var allvarligt sjuk. När han gick bort upplevde jag att mitt minne var påverkat. Jag hade svårt att komma ihåg ord som jag tidigare kunnat. Jag kände mig deprimerad, orkeslös, men ville inte gå till läkaren för att få medicinering.

– Av en slump var jag en dag på biblioteket i Lidingö stadshus. I den intilliggande föreläsningssalen strömmade människor i min ålder in. Jag gick in och satte mig. Det var en av Träna hjärnas storföreläsningar och jag blev så förtjust, både i innehållet och föredragshållaren, som jag sedan förstod var samordnare för Träna hjärna.

– Det var personligt, pedagogiskt och väckte något i mig. Jag fick information om att kunna besöka Mötesplats centrum, en träffpunkt i Lidingö stadshus för seniorer, och anmäla mig till nästa omgång av Träna hjärna, vilket jag gjorde.

Vad har programmet betytt för dig hittills?

– Jag upplever att jag har fått livet tillbaka. Jag har kommit tillbaka till mig själv och det finns inte ord som kan beskriva detta. Jag är i ett socialt sammanhang, har någon att prata med, kan ta en kopp kaffe, utväxla leenden. Det var länge jag inte hade något att göra. Ingen mening, men nu har jag det. Det sociala livet är så viktigt. Att kunna komma till Mötesplats centrum är så viktigt. Där kan jag spela schack både för att hålla hjärnan igång men också för det relationella.

Har du kunnat se några förändringar i ditt liv redan?

– Jag upplever mig starkare, hittar nya muskler och gör rörelser varje dag som vår tränare visat så fint. Nu har jag även börjat på yoga. Har aldrig gjort detta tidigare, men att vända mig inåt i mig själv känns viktigt.

– Jag känner mig inte trött längre och mitt minne har kommit åter. Att få vara i detta sammanhang med engagerade ledare är fantastiskt. Engagerade människor behövs, som kan plocka fram det goda hos andra så att vi kan lita på varandra och hjälpa varandra.

 

Björn

Hur kommer det sig att du sökt till programmet?

– Min målsättning var att få en kvalitativ ålderdom. Jag ville ta tag i mina kostvanor och träningen för att komma tillrätta med min diabetes typ 2. Att ta tag i diabetesen var en målsättning när jag gick med i Träna hjärna.

Hur har det påverkat dig?

– Jag har uppnått en betydande förbättring i min livskvalitet och har kunnat sluta med diabetesmedicin. Finger-modellen har bidragit till en positiv förändring genom att ge mig lugn, kunskap och insikt. Detta har resulterat i en mer stärkande och kreativ vardag i mitt åldrande.

– Genom att lägga om kosthållningen och träna regelbundet lyckades jag gå ner 14 kg under programmets gång. Min kognitiva förmåga har förbättrats, jag känner mig piggare och har inte haft någon infektionssjukdom på lång tid.

– Den sociala samvaron har varit oerhört betydelsefull och gruppen träffas fortfarande. Jag är inspiratör och har tagit initiativ till flera aktiviteter, bland annat Mansgruppen på Mötesplats centrum.

Till toppen av sidan