Huvudinnehållet startar här
Lidingö stads förebyggande arbete för äldre
Lidingö befolkning är en av de äldsta i Sveriges. Fram till 2030 förväntas antalet personer över 80 år öka med 1 100 och antalet över 90 år med 300. En viktig målgrupp för staden är personer med demenssjukdom, vilket medför stort lidande och förändrar livssituationen för många äldre och deras anhöriga.
Äldreomsorgen i Lidingö är generellt bra på att ta hand om människor när de behöver vård och omsorg, något att vara stolt över och fortsätta med.
Den nya nationella demensstrategin och socialtjänstlagen betonar vikten av tidiga och förebyggande insatser samt ett mer kunskapsbaserat arbetssätt för att stärka individers självständighet och skjuta upp behovet av mer omfattande insatser. Lidingö stad har ett utvecklat samarbete med Karolinska institutet och Finger Brain Health Institute genom livsstilsprogrammet Träna hjärna, där seniorer ges stöd i livsstilsförändringar. Deltagare upplever förbättrad livskvalitet, nya vänskaper och minskad medicinering.
Nationell demensstrategi
Över 100 av Sveriges kommuner är med i det nationella Finger-nätverket, och över 70 länder deltar internationellt i denna globala utmaning. Lidingö stad följer den nationella demensstrategin av flera skäl; ökad likvärdighet i vården, förbättrad samverkan, förebyggande insatser, stöd till anhöriga samt utbildning och kompetensutveckling för personal inom vård och omsorg.
Den enskildes påverkan
För att förebygga demenssjukdomar kan den enskilde själv vidta flera åtgärder som regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost, mental stimulans, social interaktion, kontroll av riskfaktorer, att undvika rökning, begränsa alkoholkonsumtion, god sömnkvalitet och hantering av mental hälsa.
Genom att följa dessa åtgärder kan den enskilde uppnå förbättrad livskvalitet, minskad risk för demens, bättre kognitiv funktion, ökad självständighet samt stöd och gemenskap.