Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Stad, polis och gym bekämpar dopning

Lidingö stad, Friskis & Svettis Lidingö och Polisen inleder ett nytt samarbete kring dopning. Detta för att utveckla ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning.

Lena Akke, Phillip Mattebo Uriri och Thommy Brännström.

Lidingö stad arbetar på olika sätt för att förebygga och minska användningen av dopningsmedel. Som en del av arbetet utökar staden samarbetet med föreningen Friskis & Svettis Lidingö som är diplomerade 100 % gym. Även Polisen ingår i samarbetet.

– Det är värdefullt att vi kan samarbeta än mer kring dopning. Samarbetet innebär att träningsanläggningen utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning tillsammans med staden och Polisen, säger Phillip Mattebo Uriri, fältkurator och stadens kontaktperson i detta samarbete.

Friskis & Svettis Lidingö är initiativtagare till samarbetet.

– Det känns viktigt för oss att hjälpa till att minska användningen av otillåtna dopningsmedel. Vi är betydligt starkare tillsammans i detta arbete, säger Lena Akke, PT och gymansvarig på Friskis & Svettis Lidingö.

Även Polisen är positiva till samarbetet.

– Vi ser att det är väldigt lågt antal brott som har skett de senaste åren på Lidingö med koppling till doping och vår ambition är såklart att det ska förbli så, säger Thommy Brännström, kommunpolis på Lidingö.

Användning av dopningsmedel

Dopningsmedel är hormonpreparat och andra läkemedel som används för att öka fysisk prestation, förändra sitt utseende eller öka sin kroppsvolym.

Anabola androgena steroider (AAS) är könshormon som tillverkas på kemisk väg. Preparatet stimulerar muskler och olika vävnader i kroppen. Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär 1 procent av männen och mindre än 0,5 procent av kvinnorna i Sverige någon gång provat anabola androgena steroider (AAS). Den typiska användaren är en man mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar på gym.

Dopningsmedel används i hela landet men är vanligare i storstäder än i glesbygd.

I Sverige är det olagligt att använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i landet. Det är bara lagligt om en läkare har skrivit ut preparatet som läkemedel på recept.

Diplomerade 100 % gym

För att bli diplomerade 100 % gym ska ägare, träningsansvariga och instruktörer som arbetar minst halvtid på träningsanläggningen ha genomgått 100 % ren hårdtränings utbildning. De måste även utforma en policy och en handlingsplan mot dopning som gäller alla tränande och all personal. Träningsanläggningen ska dessutom ha ett samarbete med Polisen och/eller Distriktsidrottsförbundet. Det måste även finnas en antidopningsansvarig och en antidopningspärm på träningsanläggningen. Alla typer av träningsanläggningar, kommunala, föreningsdrivna och privata kan bli diplomerade 100 % gym.

– Vi är precis i startgroparna för detta samarbete och arbetar med att ta fram en långsiktig plan tillsammans med staden, Polisen och skolorna på Lidingö. Vi har även genomgått 100 % ren hårdtränings utbildning så att vi kan arbeta utifrån det på bästa sätt, säger Lena.

Samarbete med fler träningsanläggningar

Det är träningsanläggningarna själva som tar initiativ till diplomeringen.

– Vi hoppas att än fler träningsanläggningar på Lidingö ska bli diplomerade 100 % gym så att vi tillsammans kan utveckla ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning, säger Phillip.

Staden ska framöver bjuda in alla träningsanläggningar på Lidingö till ett informationsmöte för att berätta om samarbetet gällande 100 % gym. Det går bra att redan nu ställa frågor till Phillip och hans kollegor. Detta via e-post: faltochprevention@lidingo.se.

Fler aktörer som arbetar aktivt mot dopning

Riksidrottsförbundet arbetar också aktivt mot dopning och utbildar idrottsföreningar inom detta område. Men ansvaret för idrottsrörelsens nationella arbete mot dopning är sedan några år tillbaka delat mellan Riksidrottsförbundet och Antidoping Sverige. Ett tungt ansvar vilar självklart också på individen. Det finns även några idrottsföreningar på Lidingö som är så kallade vaccinerade klubbar, utifrån Antidoping Sveriges utbildningskoncept.

Till toppen av sidan