Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Varning för bedrägeri och stöld

Under sommaren har det rapporterats om bedrägerier mot äldre personer på Lidingö och i Stockholms län. Här är några saker som är värda att tänka på för att minska risken att bli utsatt.

Varningstriangel

På flera håll i Stockholms län förekommer bedragare som lurar sig in hos äldre personer för att stjäla pengar eller värdesaker. För att komma in i bostaden har bedragarna bland annat utgett sig för att vara från hemtjänsten eller utsända av kommunen för att utföra olika tjänster som till exempel fönsterputs.

Minska risken för brott genom att

  • Alltid kontrollera legitimation innan du släpper in en person som utger sig för att vara från hemtjänsten eller från kommunen eller på uppdrag av kommunen.
  • Legitimationen ska vara utställd på aktuellt företag med namn och foto.
  • För att vara helt säker kan du själv ringa det företag eller liknande som personerna säger att de kommer ifrån. Låt personen vänta kvar utanför dörren, stäng och lås medan du tar reda på ett telefonnummer till aktuellt företag.
  • Betala aldrig direkt på plats till utföraren. Tjänster och uppdrag som utförs av kommunen faktureras och betalning krävs aldrig på plats.
  • Ring polisen på 112 om du misstänker brott.

Polisen informerar

Polisen har spelat in tre filmen där de berättar om bedrägerier och vad man kan göra för att inte drabbas.

Hemma

På stan

På nätet

Till toppen av sidan