Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vilda djur

En genomtänkt naturvård gör att många vilda djur trivs på Lidingö. Här finns bland annat rådjur, fälthare, dovhjort, räv och havsörn.

Rådjur.

Lidingö viltvårdsgrupp gör ett viktigt jobb för att behålla de vilda djuren som ska finnas på ön. Och mota bort de som inte ska vara här, till exempel vildsvin.

Det händer att Lidingö får besök av älgar och lodjur som kommer simmande. Det är dock ingen risk att de etablerar sig här, de behöver stora ostörda områden och acklimatiserar sig inte i våra friluftsområden.

En rik fauna bidrar väsentligt till upplevelsevärdet i naturen. Viltvårdsgruppen tar också hand om trafikskadat vilt.

Skadat djur

Om du hittar ett skadat djur ska du kontakta oss.
Helgfri måndag–fredag, klockan 08.30–16.00.

Telefonnummer: 08-731 33 03
E-post: kundtjanst.teknik@lidingo.se

Under kvällar, helger och nätter kontakta stadens bevakningsbolag.

Telefonnummer: 08-731 48 68.

Rådjur

Det finns cirka 150 rådjur på Lidingö, det är lite för många och det är risk att de blir för tama. Rådjuren har två fiender – trafik och räv.

Fälthare

Fältharen trivs på ön tack vare att det bedrivs ett sunt jordbruk.

Dovhjort

Hjortarna planterades in på ön 1948 och stammen består av cirka 25 dovhjortar som håller till på Elfvikslandet. Det är dock en liten genetisk bas vilket innebär att det är hög inavel och de föder färre ungar. Vi vill gärna ha kvar friska och fina hjortar på ön. Därför föryngrades stammen under våren 2019 med tre nya hjortar och våren 2020 med ytterligare tre.

Räv

Rävstammen på Lidingö är frisk. Rävarna tar ungefär hälften av alla rådjurskid vilket är normalt och så det fungerar i naturen för att hålla stammarna på en bra nivå.

Grävling

Det finns gott om grävlingar på ön.

Bäver

De fascinerande bävrarna håller främst till vid Kottla. Populationen är lite för stor och det går ut över andra naturvärden, som lövskogen, eftersom bävrarna fäller en hel del träd.

Säl

Syns titt som tätt i vattnen runt ön.

Kontakt
Till toppen av sidan