Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Djurhållning

Om du har djur som inte är sällskapsdjur kan dessa behövas registreras. Både staden och Jordbruksverket registrerar djur.

Två getter.

Det krävs tillstånd från staden för att hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, men också pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur. Med sällskapsdjur menas burfåglar, hundar, katter, kaniner och andra djur som hålls i bostaden. Ska djuren hållas utanför detaljplanelagt område behöver du inte ansöka om tillstånd hos staden.

Ansökan om tillstånd för djurhållning

Din djurhållning får inte innebära en olägenhet för grannarna, till exempel störningar genom ljud, lukt eller skadedjur. Gödsel ska därför hanteras så att din omgivning inte störs. Lidingös policy är att man får ha fem hönor i tätbebyggt område. Ingen tupp.

Ansökan om tillstånd för Länk till annan webbplats. djurhållning, Länk till annan webbplats.e-tjänst Länk till annan webbplats.

Höns och fjäderfän

Fjäderfän ska hållas inhägnade för att inte störa grannar. Det kostar inget att ansöka om tillstånd för fjäderfän.

Nötkreatur, häst, get, får eller svin

Hagar får inte placeras i direkt anslutning till fastighetsgräns. När ansökan avser upp till och med tio djur bör skyddsavståndet från hage till fastighetsgräns vara minst 30 meter och minst 50 meter till närmaste grannes bostad. Skyddsavståndet från lagringsplatsen för gödsel till närmaste grannes bostad bör vara minst 100 meter. Om ansökan avser fler än tio djur är skyddsavstånden större.

Vi tar ut en avgift för ansökan om tillstånd till hållande av nötkreatur, häst, get, får eller svin inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser enligt taxebilagan i Miljöbalken.

Ormar

Skaffar du orm behöver du informera dina närmaste grannar och gärna hyresvärden eller styrelsen. När du ansökan om tillstånd hos oss bifogar du skriftliga yttrande från dina närmaste grannar. Det kostar inget att ansöka om tillstånd för att få ha ormar.

Du kan behöva flera tillstånd

Om din verksamhet är yrkesmässig eller är i större omfattning krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Du kan behöva registrera dina djur hos Jordbruksverket.

Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt
Till toppen av sidan