Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Bli kemikaliesmart

Dagligen utsätts vi för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier. En del är farliga, andra är ofarliga och en del vet vi inte så mycket om.

miljö, kemikaliesmart vardag, grovsopor, lampa, stolar, strybräda, cykelkorg, cykel, hatthylla

Kemikalier finns överallt i vår vardag: i kläder, möbler, plaster, rengöringsmedel, smink, målarfärg med mera. De senaste femtio åren har kemikalie­produk­tionen i världen blivit mer än femtio gånger större och många av de produkter vi använder dagligen innehåller och ger ifrån sig kemikalier. Vi behöver bättre kontroll av kemiska ämnen i olika varor och samtidigt ersätta och avveckla farliga kemikalier.

Hälsorisker

Vissa kemikalier är farliga och kan ge upphov till allergier och sjukdomar medan andra rent av kan påverka arvsmassan och störa fortplantningen.

Barn och unga är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Det beror till viss del på att deras kroppar inte är färdigutvecklade, till exempel hjärnan, hormonsystemet och immunsystemet. Om skador uppstår under uppväxten kan det få livslånga konsekvenser.

Din informationsrätt i butik

Du har rätt att få information om både kemiska produkter och varor. Fråga i butiken om varan innehåller farliga ämnen. Läs informationen som finns på etiketten på kemiska produkter.

Din rätt att få information, Kemikalieinspektionen webbplats Länk till annan webbplats.

Gör medvetna val

Oavsett om det gäller dina hygienprodukter, kläder, städprodukter, gamla läkemedel eller leksaker så har du ett val. Här nedan hittar du länkar till tips på hur du gör medvetna val som är bättre för din hälsa och miljön.

Råd till dig som privatperson, Kemikalieinspektionen webbplats Länk till annan webbplats.

Miljötips till hushåll, Käppalaförbundets webbplats Länk till annan webbplats.

Lär dig mer, Naturskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats.

Läkemedelsresters påverkan på miljön, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

De energieffektivaste maskinerna på marknaden, Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats.

Undvik farliga ämnen

Det finns kemiska ämnen som ger varor och produkter smarta egenskaper som exempelvis brandskyddande, vattenavstötande eller andra särskilda egenskaper. Dessa ämnen är dock inte alltid lika bra för din hälsa och du vill fram för allt undvika dem i din mat.

Oönskade ämnen i maten, Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan