Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Hos oss får du kostnadsfri och opartisk energi- och klimatrådgivning. Vi hjälper dig som är småhusägare, styrelse i bostadsrättsförening eller företagare att minska din energianvändning och dina kostnader med klimatsmarta lösningar.

Energi och klimatrådgivningens logga på grönt gräs bredvid elkontakt.

Energi- och klimatrådgivningen är ett samarbete mellan 26 kommuner i Stockholmsregionen. Rådgivningen finansieras av statliga bidrag via Energimyndigheten. Hos oss kan du bland annat få råd om:

  • hur du sänker dina energikostnader
  • hur du minskar din energianvändning
  • uppvärmning, solenergi och ventilation
  • laddplats för elbil
  • energirelaterade bidrag

Vill du ha rådgivning?

På energiradgivningen.se finns många tips och råd för dig som bor i hus, lägenhet eller driver företag. Du kan även välja att prata direkt med en energi- och klimatrådgivare eller boka in ett platsbesök.

Låter det intressant?

Kontakta oss på:
Telefon: 08-29 11 29
E-post: info@energiradgivningen.se

Rådgivningen finansieras av statliga bidrag via Energimyndigheten.

Husguiden – energieffektivisera ditt hus

Priset på energi är det högsta på länge. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra själv för att påverka din egen elräkning, och du kan börja redan i dag. Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.

Husguiden – energieffektivisera ditt hus, Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Bidrag och stöd

Just nu går det att få flera olika bidrag och stöd kopplade till energi- och klimatrelaterade åtgärder. Som privatperson kan du exempelvis få skattereduktion för grön teknik inom bland annat följande områden.

  • 20 procent för installation av nätansluten solcellsanläggning
  • 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi
  • 50 procent för installation av laddningspunkt till elfordon

Från och med 3 juli 2023 kan småhusägare ansöka om bidrag för energieffektivisering om de har ett el- eller gasuppvärmt småhus. De kan få max 60 000 kr i bidrag totalt, per hus. Du ansöker om bidraget via Boverkets e-tjänst.

Bidrag för energieffektivisering i småhus, Boverkets webbplats Länk till annan webbplats.

På energirådgivningens webbplats kan du läsa mer om aktuella bidrag för dig som privatperson eller för er som bostadsrättsföreningen eller företag.

Energiradgivningen.se Länk till annan webbplats.

Installera solceller

Att producera egen el med solens hjälp är klimatsmart och kan även löna sig ekonomiskt. Dina solceller kan också ge intäkter i form av försäljning av överskottsel. Solenergi kan tas tillvara med antingen solceller som producerar el eller solfångare som omvandlar solstrålarna till värme. Den så kallade Solkartan visar potentialen för sol-el eller solvärme på just ditt hus.

Solkartan, Energirådgivningens webbplats Solkartan Länk till annan webbplats.

Solenergi, Energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats.

Installera laddplats

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt. För dig som vill köpa elbil uppstår frågor om vad som krävs, vad det kostar och hur du ska gå tillväga för att installera en laddplats.

Ladda din elbil hemma, energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats.

Ladda elbilar i BRF-en, energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats.

Karta över publika laddplatser Länk till annan webbplats.

Företagsguiden – energieffektivisera ditt företag

Sparade pengar, ökad konkurrenskraft, nöjdare kunder och minskad klimatpåverkan – det är bara några av fördelarna med att energieffektivisera din verksamhet. Vi vill att det ska vara så lätt som möjligt för dig som har ett litet eller medelstort företag att använda företagets energi på ett smartare sätt. Därför erbjuder vi flera stöd som du kan ta del av.

Företagsguiden för dig som vill energieffektivisera ditt företag, Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Webbinarier och filmer

Titta gärna in på energiradgivningen.se för att delta på kommande webbinarier som erbjuds.

Anmälan och kommande evenemang, Energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats.

På YouTube kan du se tidigare webbinarier från Energi- och klimatrådgivningen och filmer från Energifixarna. I filmerna får du bland annat tips om hur du fixar din uppvärmning, din elförbrukning, din ventilation och din isolering.

Till toppen av sidan