Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Minska ohälsosamma kemikalier i hemmet

Kemikalier finns överallt omkring oss och många av dessa kan vara skadliga för människor och miljö. Det finns mycket du kan göra för att minska de skadliga kemikalierna i hemmet.

Badbollar och plastleksaker i barnpool. 

Barn är mer känsliga

Barn är mer känsliga för kemikalier och miljögifter än vuxna. Det beror bland annat på att barns kroppar inte är färdigutvecklade. Barn andas till exempel snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. De utforskar dessutom sin omgivning genom att smaka och suga på saker och har en tunn och ömtålig hud. Det medför att om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen kan de ändå få i sig mer.

Kemikalier i barns vardag

Vissa ämnen som är hormonstörande kan påverka barnens utveckling negativt. Att minska mängden farliga kemikalier är även viktigt utifrån risken för den så kallade cocktaileffekten. Cocktaileffekten innebär att även om varje enskilt ämne inte överstiger tillåtna gränsvärden, så kan de tillsammans få en mycket större effekt och vara potentiellt farligare än det enskilda ämnet.

Tips för att minska barns exponering

  • Undvik att små barn leker med elektronik och andra saker som inte är gjorda för barns lek
  • Tvätta nya textiler och kläder innan de används första gången
  • Undvik plast i köket. Använd i stället material som inte innehåller lika mycket kemikalier, till exempel material i rostfritt, glas eller trä.
  • Leksaker som är köpta efter år 2013 kan vara säkrare för barn att leka med än äldre leksaker. Det beror på att reglerna för leksaker som säljs i EU skärptes kraftigt under 2013.
  • Rensa ut gamla, mjuka plastleksaker eftersom de kan innehålla ftalater
  • Undvik dammbildning då kemikalier binder till damm
  • När du köper nya leksaker, se till att de är CE-märkta. Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav.
Kontakt
Till toppen av sidan