Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit sjuk av mat från en restaurang eller av mat du köpt i butik på Lidingö, ska du anmäla detta till oss. Du kan göra din anmälan via vår e-tjänst.

Vit tallrik ovanifrån med ruccola, rädisor och pumpafrön.

Hur blir man matförgiftad?

Felaktig hantering och förvaring kan leda till att skadliga mikroorganismer orsakar matförgiftningar. Vanliga symtom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Det finns i huvudsak två olika sjukdomsframkallande mekanismer som gör att man blir sjuk:

  • Den första är förgiftning som beror på att vissa typer av mikroorganismer producerar gifter, toxiner, exempelvis Staphylococcus aureus. Förgiftning kan även orsakas av giftiga ämnen och toxiner som tillförts maten, till exempel bly och giftiga växtdelar.
  • Den andra mekanismen är infektioner. Specifika typer av mikroorganismer passerar magsäcken och fäster sig i tarmväggen och orsakar en infektion. Det gäller bland annat norovirus, Salmonella och Campylobakter.

Matförgiftning, Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Matförgiftning, Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kunskap och egenkontroll

Livsmedelsföretagarna ska ha kunskap om hur livsmedel ska förvaras och hanteras på rätt sätt. Enligt livsmedelslagstiftningen ska all livsmedelspersonal ha kunskap i livsmedelshygien, för att känna till vilka risker som kan uppkomma och hur dessa kan förebyggas. Alla livsmedelsföretagare ska ha ett egenkontrollprogram och rutiner som efterlevs, för att kunna producera säkra livsmedel till konsumenten.

Till toppen av sidan