Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kreativ verkstad ska motverka psykisk ohälsa

Vill du bara vara, skapa, fika eller umgås med andra? Hos Träfflokalen Freja har en ny verksamhet flyttat in, välkommen till Kreativet!

Melissa Strandberg är en av de arbets- och studiecoacher från Lidingö stad som du möter på Kreativet.

Kreativet är en ny mötesplats för dig som är 16 år och äldre, som lever med psykisk ohälsa och vill vara kreativ i ett socialt sammanhang. Kreativet sorterar under Lidingö stads socialpsykiatri men det krävs ingen diagnos för att få delta.

I ett rum hos Träfflokalen Freja på Skolvägen 20B har målarfärg, penslar, symaskin, sticknålar och lera dukats upp. Melissa Strandberg är en av de arbets- och studiecoacher som möter besökarna.

– Det finns en stor efterfrågan på samlingsplatser för kreativt skapande, lugn och ro, socialt utbyte och möjlighet att bara få vara, berättar hon.

Allt fler hemmasittare

Hemmasittandet som kommer med psykisk ohälsa sjunker i åldrarna. Många av de unga som socialpsykiatrins medarbetare träffar beskriver hur skapande och estetisk verksamhet fungerar terapeutiskt. Samtidigt har de saknat en given samlingsplats att skapa fritt.

– Det kreativa kan väcka motivation och ork att på sikt börja studera eller söka jobb. Kan vi hjälpa unga att snabbare komma på fot igen genom att erbjuda dem ett socialt sammanhang, då har vi lyckats, säger Melissa.

Kreativet är en plats för färg, form och skapande.

Kreativet är en plats för dig som gillar färg, form och skapande.

Öppet hela sommaren

Du behöver inga förkunskaper och kan komma förbi precis som du är, med eller utan eget material. Det finns möjlighet att skapa fritt eller delta i lite mer uppstyrda aktiviteter där personalen går igenom olika tekniker.

Verksamheten har öppet klockan 14.00-16.00, tisdagar, torsdagar och fredagar.

På tisdagar är det öppet för dig mellan 16-20 år, och övriga dagar för dig över 20 år.

– Kreativet håller öppet året om, kanske vill du titta förbi i sommar? Din vistelse är kravfri och vi har dropin in. Det finns även plats att dra sig undan en stund. Varmt välkommen!, säger Melissa.

Till toppen av sidan