Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Långlån av surfplattor för Lidingöseniorer

Lidingö satsar för att bryta seniorers digitala utanförskap. I maj kan du som är 65+ gratis låna en Ipad ett helt år för att komma i gång med att finnas i digitala kanaler. Först till kvarn gäller för de 50 surfplattor som staden lånar ut.

– Vi arbetar aktivt för att alla seniorer på ön ska kunna delta i den digitala världen, säger Katarina Ruben Ahlén, enhetschef för förebyggande stöd. Det är ytterst en fråga om demokrati. På Mötesplats centrum har vi en heltidsanställd lots som ger kurser och svarar på frågor om internet, surfplattor, e-mail, smartphones med mera. Vi har även utvecklat innemiljön så att den ska stärka det digitala lärandet.

Ju mer i samhället som blir digitalt, desto fler äldre riskerar att hamna utanför, visar siffror från den årliga undersökningen Svenskarna och internet från Internetstiftelsen. Äldre begränsas av bland annat höga kostnader, krånglig teknik och en oro över att bli lurad på nätet, visar Svenskarna och internet. För att motverka det gör Lidingö stad flera satsningar.

– Vi har ju tidigare haft ett antal surfplattor för utlåning i fyraveckorsperioder medan våra kurser pågår, säger Hampus Kvist, digital lots på Mötesplats centrum. Men då hinner seniorerna sällan bekanta sig med olika funktioner och kanaler som man kan nå via surfplattorna. På det här viset kan de hinna bygga upp det och göra den till sitt verktyg på ett bättre sätt.

Surfplattorna, också kallade ”paddor”, (förkortning för Ipad) kan endast användas uppkopplade till ett trådlöst nätverk, kallat WiFi.

Lyckad teknikdag

Den 30 mars hade Mötesplats centrum en teknikdag för att visa upp hur det digitala lärandet nu är en integrerad del i miljön. Begreppet Digiverkstan visades upp och testades av en förtjust skara besökare. Tanken är att inspirera och väcka nyfikenhet kring teknik som kan underlätta vardagen där det är ett naturligt inslag i innemiljön/lokalerna. I Digiverkstan kan man prova digital teknik i kombination med traditionellt hantverk.

– Vi tänkte att en snickarverkstad är något som de flesta seniorer har erfarenhet av, kanske redan från barndomen, något tryggt och inte okänt, och ganska konkret där man kan koppla digital teknik till det som kan upplevas som meningsskapande, roligt och utifrån seniorernas intressen, säger Hampus Kvist.

Hampus Kvist, digital lots för äldre:

E-post: hampus.kvist@lidingo.se

Telefon: 08-731 49 89

Till toppen av sidan