Huvudinnehållet startar här
Internationellt utbyte
Många av våra uppdrag och utmaningar delar vi med andra städer i Europa. Genom ett aktivt samarbete kan vi utbyta kunskaper och erfarenheter som är till nytta för vår kommunala utveckling.
Lidingös internationella arbete ska bidra till att stadens övergripande vision och strategiska mål uppfylls. Det är ett verktyg för att främja verksamhetsutveckling och kompetensutveckling. Kontakterna med andra länder är även viktigt för att våra barn och ungdomar ska få intresse för internationella frågor och för att förståelsen mellan människor och kulturer ska öka.
Internationella besök
Vi tar varje år emot en rad internationella studiebesök från olika delar av världen. Besöken handlar om allt från erfarenhetsutbyte och konkreta samarbetsprojekt till politiska besök.
På samma sätt kan representanter från Lidingö stad besöka andra länder för att lära mer om hur de arbetar med frågor som är viktiga för vår stad. Många av Lidingös elever besöker andra länder för att lära sig mer om deras kultur och utveckla sina språkkunskaper.
Vänorter
Tanken med vänorter växte fram ur andra världskrigets fadderortsrörelse. Syftet var främst att bygga upp freds-och biståndsrelationer till de krigsdrabbade nordiska länderna. En fadderverksamhet startade för vår del redan 1942 med Lojo i Finland.
I dag har betydelsen av internationell samverkan på kommunal och regional nivå ökat. Därför har vänortsarbetet ändrat karaktär och utvecklats till konkreta projekt mellan vänorterna som ska leda till ömsesidig erfarenhets- och kunskapsöverföring.
Lidingö har vänorterna Saldus i Lettland och Slavuta i Ukraina, fadderorten Lojo i Finland och systerstaden Alameda i Kalifornien.