Kultur- och fritidsnämnden gav lärande- och kulturförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till övergripande kulturpolitiskt program för Lidingö stad KFN 19-05-08.
I uppdraget anges att:
”Programmet bör särskilt beakta kulturhistoriska värden, både med avseende på aktiva föreningar men också genom att synliggöra personer inom kulturvärlden som bott och verkat på Lidingö”. ”För att utveckla kulturutbudet, i form av kulturupplevelser för allmänheten eller eget skapande, krävs mer samarbete och samverkan mellan Lidingös olika kulturaktörer och med staden. Detta förutsätter ett visst mått av samsyn mellan kulturaktörerna, stadens tjänstemän och våra folkvalda. Det kulturpolitiska programmet behövs för att klargöra var Lidingö står, hur staden prioriterar och hur den kulturella utvecklingen ska stärkas”.
Lidingös kulturaktörer
Kulturlivet kännetecknas i stort av en rad olika frivilliga krafter som kan möta den enskilde invånarens behov av kulturupplevelser, skapande, trygghet och gemenskap. För att säkerställa, utveckla och bredda utbudet finns stadens erbjudande om stöd, dialog och samarbete.
Det finns för närvarande 16 aktiva kulturföreningar som täcker ett brett fält av kulturuttryck samt fyra andra föreningar där kultur är en viktig del av verksamheten.
Många enskilda Lidingöbor gör insatser för kulturen. Av särskild betydelse är kontakten med unga människor som vill arbeta med att förverkliga idéer som kan vara till glädje för andra i samma ålder. Barn och ungdomars kulturutövande är en levande del av det lokala kulturutbudet. Enskilda konstnärer, musiker och skådespelare som bor på Lidingö kan beroende på graden av engagemang ha stor betydelse för det lokala kulturlivet.
Nyckelviksskolan, Malmstensskolan och Stillerska filmgymnasiet skapar möjligheter för studier och samarbete med staden. Andra kulturaktörer driver dansskolor för barn och ungdom på fritiden.
Millesgården, som delvis finansieras av staden är ett nationellt och internationellt känt museum bestående av skulpturpark, konstnärshem och konsthall med högkvalitativa konstutställningar. Lidingö museum som drivs med visst bidrag från staden genom Lidingö Hembygdsförening skapar program och utställningar om Lidingös historia, bebyggelse samt människor och företag som verkat här.
Lidingö stads kulturverksamheter, främst för barn och ungdom
Lidingö stad bedriver sedan 1950-talet Lidingö musikskola och Sagateatern, två pedagogiska kulturverksamheter för barn och ungdom. Lidingö stadsbibliotek vänder sig till allmänheten och i linje med bibliotekslagen prioriterar man bland annat barn, ungdom och funktionsnedsatta. Kulturavdelningen har en samordnande roll för stöd och samverkan med alla kulturaktörer men också ansvar för ungdomskultur, kulturarvsfrågor, offentlig konst, utställning och stadens evenemang. Övriga kulturella samarbetspartners inom staden är bland andra, de sex fritidsgårdarna, ArtLab och KomTek, samtliga med fokus på barn och ungdom och alla i olika former av samarbete med Lidingö skolor. Inom staden finns också kulturella mötesplatser för äldre och kulturella verksamheter för människor med funktionshinder.
Kulturlivets förutsättningar
Kulturlivet på Lidingö påverkas av närheten till Stockholm. Lidingö som kommun ska och kan inte konkurrera med utbudet hos de stora nationalscenerna, konsertlokalerna, muséerna och konstgallerierna. Genom Lidingös kulturaktörer finns ändå många möjligheter för Lidingöborna att möta kultur i olika former. Kulturen på Lidingö kan erbjuda den lokala samhörigheten och det goda mötet, upplevelsen av att vara delaktig och finnas i ett sammanhang – viktiga komponenter i en upplevd god hälsa.
Kulturarvsfrågor skapar samarbete
Lidingös historia är fylld av spännande kulturpersonligheter och entreprenörer som bott och verkat på ön. Bland alla dessa tar Gustaf Dalén och Raoul Wallenberg en särskild plats. När vi synliggör intressanta personer som bott och verkat på Lidingö sker det i samarbete med flera olika kulturaktörer och kunniga inom området, som författare, konstnärer och artister. Kulturarvsfrågor kan ge bra samarbetsprojekt mellan allmänkultur, biblioteket, stadsarkivet och olika kulturaktörer. Staden tar fram kulturarvsinformation och kulturarvsskyltar i samarbete med Lidingö Hembygdsförening
Mötesplatser för kulturlivet
Mötesplatserna är betydelsefulla möjliggörare för kulturlivet. Kulturprogram och möten mellan människor har goda förutsättningar i det nya kulturhuset / stadshuset. Viktiga kulturella mötesplatser finns också runt om på Lidingö. För flexibilitet och ett bra resursutnyttjande ska samnyttjande av befintliga lokaler underlättas och planeras för vid nybyggnation.
Kulturlivet på Lidingö bygger till stor del på att aktiva i föreningar lägger ner mycket ideellt arbete inom sitt kulturområde. Samtidigt har kulturföreningarna en hög medelålder och utmaningar med återväxten bland de aktiva. Möjligheten för unga att själva starta en förening finns men sker mycket sällan. Det finns även mindre bidrag inom staden att söka för ungdomar som är intresserade av att göra egna projekt. Huvudfrågan är dock incitamentet; hur ska staden få föreningsliv och samarbetspartners att göra mer för fler?