Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem

Vill du göra en insats för ett barn? Det finns de som inte kan bo hemma eller behöver stöd. Barnen behöver en vuxen utöver sina föräldrar – någon som kan finnas där ibland, ofta eller hela tiden. Om du vill göra en insats finns det flera olika sätt att engagera sig.

Liten flicka sitter på mattan och bygger med klossar tillsammans med en kvinna.  

Kontaktperson och kontaktfamilj

För att bli kontaktperson eller kontaktfamilj krävs inga speciella förkunskaper men däremot tid, engagemang samt en trygg och stabil livssituation. Det utgår en ersättning och ni får råd och stöd från oss.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Som kontaktperson ställer du upp och finns till hands några timmar en eftermiddag eller en kväll i veckan för ett barn eller en ungdom som behöver komma iväg på eller göra något trevligt, roligt eller annorlunda i sällskap med en vuxenkompis. Ungdomarna frågar ofta efter en person att prata med, som lyssnar på dem och som de kan göra aktiviteter med.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller en ungdom i ert hem en eller flera helger i månaden. Han eller hon bor då hos er, ni gör saker tillsammans, hemma eller ute någonstans. Det är ni som familj som bestämmer hur helgen ska se ut. Spännande utflykter är inte det viktigaste. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet.

Vad innebär familjehem?

Ett familjehem tar emot barn eller ungdomar på heltid, det kan röra sig om allt från några veckor till en hel uppväxttid. Det viktiga är att familjehemmet kan erbjuda en trygg och stabil tillvaro, utrymme, tid och tålamod.

  • Det utgår en ersättning och du får handledning och stöd om du behöver det.
  • Familjehemmet kan vara på landet, i stan, i villa, lägenhet i flerfamiljshus, gifta, sambo och ensamstående, med eller utan barn, arbetar heltid, deltid eller studerar.
  • För att bli familjehem görs en utredning och granskning och det behövs ett godkännande av socialtjänsten.

Låter det intressant?

Vill du veta mer om de olika uppdragen kan du läsa och se intervjuer med personer som har olika uppdrag på webbplatsen Min insats.

Min insats webbplats Länk till annan webbplats.

Frågor?

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta någon av våra familjehemssekreterare via kundcenter: telefon 08-731 30 00.

Anmäl ditt intresse!

På webbplatsen Familjehem Sverige kan du enkelt anmäla ditt intresse för att bli

  • kontaktperson
  • kontaktfamilj
  • familjehem
  • jourhem.

Anmäl ditt intresse, Familjehem Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

God man och vårdnadshavare

God man

Som god man för ett ensamkommande barn har du samma ansvar som en förälder, men barnet bor inte hos dig. 

God man för ensamkommande barn

Vårdnadshavare

Som särskilt förordnad vårdnadshavare för ett barn tar du över föräldrarnas ansvar men barnet bor inte alltid hos dig. Uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn är likt rollen som god man till ensamkommande barn, men med större fokus på den långsiktiga planeringen för barnet.

Kontakt
Till toppen av sidan