Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ungdomshjälpen – stöd för ungdomar

Vi vet att du kan ha frågor eller funderingar och ibland behöver du kanske också någon att prata med. Därför finns ungdomshjälpen, en hemsida med samlad information för dig som är ungdom på Lidingö.

Tjej i gul tröja som tittar på mobilen och logo ungdomshjälpen

Stress, kåthet, grupptryck, nakenbilder, svartsjuka, ångest eller vad vill du veta mer om? Här hittar du länkar till säkra källor med information för ungdomar. Du kan även läsa om vilka vuxna som du kan prata med när du behöver det.

Vuxna att prata med

Illustration: Ett gäng personer omgivna av pratbubblor.

Ungdomsmottagningen

Undrar du över något och inte vet vart du ska vända dig? Med personalen på ungdomsmottagningen kan du prata om det mesta, inga frågor är för små eller stora. Mottagningen är till för tjejer, killar och icke binära personer upp till 23-årsdagen. Alla som jobbar där har tystnadsplikt.

Fältkuratorer

Vi fältkuratorer jobbar för dig som ungdom på Lidingö. Vårt mål är att du ska må bra och känna dig trygg, vi finns här för dig.

Du kan träffa oss i skolan på dagtid. Vissa kvällar och på skollov finns vi ute och då kan du träffa oss på fritidsgårdarna eller runt om på Lidingö. Kontakten med oss är frivillig och vi har tystnadsplikt. Vi finns på Instagram och TikTok, där kan du se vad vi gör på jobbet, ta del av olika tips och ta kontakt med oss.

Elevhälsan

Hos elevhälsan på din skola kan du få hjälp med medicinska frågor, men även med frågor om vad som helst. Du kan även få studietips och hjälpmedel om du har autism, dyslexi eller annan npf-diagnos. Både skolsköterskan och skolläkaren har tystnadsplikt. Här finns även kurator och specialpedagog.

Socialtjänsten

Socialtjänsten finns för att barn och unga ska ha en trygg uppväxt. Socialtjänsten kan hjälpa till om du som ungdom inte känner dig trygg hemma eller om dina föräldrar behöver hjälp. Det kan till exempel handla om bråk hemma, om hur du mår, om någon dricker för mycket eller tar droger, om dina föräldrar skiljer sig eller andra saker.

När du kontaktar socialtjänsten får du prata med en socialsekreterare. Du kan ringa dit utan att säga vad du heter eller var du bor, och alla som jobbar där har tystnadsplikt.

Du kan ringa socialtjänsten på vardagar mellan 08.30–16.00 via vårt kundcenter på 08-731 30 00, välj knappval 1.

Fritidsgårdar

På Lidingö har vi flera fritidsgårdar som finns runt om på hela ön, och dit är alla i åldern 12–19 år välkomna. De som jobbar på våra fritidsgårdar kan hitta aktiviteter som passar just dina intressen och även lyssna om det är något man behöver prata om.

Stödcentrum

På Stödcentrum City kan du som är mellan 10–21 år få stöd och hjälp om du blivit utsatt för brott, dömd för brott eller har sex mot ersättning. Ungdomar från Lidingö hör till Stödcentrum city.

Ungdomsjouren Trust

Ungdomsjouren Trust står på ungas sida och finns för dig som är 12–26 år. Inget är för stort, för litet eller för känsligt att prata om. De nås via chatt och mejl men det går även att träffas och prata.

Tystnadsplikt

Tystnadsplikt innebär att personer som arbetar inom olika verksamheter inte får dela med sig av informationen som sägs i en kontakt. Ett exempel är att personal som arbetar med att ge stöd till barn och föräldrar inte får dela med sig av vad som sägs när den träffar en ungdom eller en förälder.

Personal som arbetar med barn har dock en anmälningsskyldighet vilket innebär att om någon information som kan innebära fara eller oro för barnet behöver personalen ta kontakt med vårdnadshavare eller andra verksamheter för att barnet ska få rätt hjälp.

Sekretessen gäller alla muntliga och skriftliga personuppgifter, oavsett om de finns på papper, i en dator eller på annat sätt.


Mobbning och vänner

Ensam person sitter och håller om sig själv.

Kränkande behandling innebär att någon blir dåligt behandlad av andra. Det kan vara elaka kommentarer, utfrysning, hot eller fysiska eller psykiska trakasserier. Om det upprepas flera gånger kallas det mobbning. Detta kan ske både på nätet och i övriga livet.

Blir du eller någon du känner illa behandlad kan du prata med din lärare, elevhälsan eller personal på din skola som du litar på. Du kan också prata med någon vuxen i din närhet som du litar på.

Elevhälsan

Hos elevhälsan kan man prata med kurator som har tystnadsplikt och kan hjälpa till med olika situationer man upplever i skolan, eller kanske hemma.

Andra aktörer man kan prata med

Du kan självklart prata med dina lärare, våra fältkuratorer eller personalen på fritidsgårdarna, utöver elevhälsan. Här följer andra aktörer som du kan ta hjälp av.


Mår du dåligt, är stressad eller har ångest?

Kille som vilar huvudet på händerna.

Ibland händer det saker som gör att man kan må dåligt. Man kan känna sig stressad över prov eller betyg i skolan eller vara orolig för något. Det är normalt att ens mående går upp och ner, och det finns hjälp att få om man mår dåligt.

Delta Ung

Delta Ung riktar sig till personer på Lidingö som har eller riskerar att hamna i psykisk ohälsa eller har hamnat utanför samhället till följd av psykiska eller sociala omständigheter.

Elevhälsan

Hos elevhälsan på din skola kan du få hjälp med medicinska frågor, men även med frågor om psykisk ohälsa som depression, mobbing eller om det finns någon annan anledning till att du mår dåligt. Både skolsköterskan, skolläkaren och kurator har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen

Även hos ungdomsmottagningen finns hjälpa att få om man känner sig ledsen, orolig eller har andra livsfrågor. Mottagningen är till för tjejer, killar och icke binära personer upp till 23-årsdagen. Alla som jobbar där har tystnadsplikt.

Fältkuratorer

Våra fältkuratorer arbetar för att barn och unga ska må bra och få en trygg uppväxt på Lidingö. De finns till för ungdomar och är ofta ute på både skolor och andra platser och finns där för att stötta och prata om vad som helst.

Maskrosbarn

Maskrosbarn finns till för dig som har en förälder som har ett missbruk, lider av psykisk ohälsa eller som utsätter dig för våld.

Andra aktörer man kan prata med


Alkohol, droger och spel

Funderar du på att festa? Känner du press på att dricka eller testa droger? Är du orolig för din kompis eller bara vill läsa mer och eventuellt ställa frågor till någon?

Fältkuratorer

Undrar du något och inte vet vem du ska prata med? Vill du prata med någon vuxen och få råd utan att behöva berätta vem du är? Du kan skriva till fältkuratorerna via Instagram, TikTok eller på deras mobilnummer och få svar på frågor eller få stöd om vad som helst.

Mini Maria & Mini Maria ungdom

Har du frågor eller är orolig för din användning av alkohol och eller droger? Hos Mini Maria kan du som är ungdom eller förälder få information, råd eller mer stöd. Den första kontakten kommer att ske tillsammans med en vårdnadshavare.

Andra som kan hjälpa dig som behöver stöd eller information


Sociala medier

Mobilskärm med appar för sociala medier.

Har du fått konstiga meddelanden på sociala medier? Får du negativa kommentarer eller meddelanden? Vad gäller egentligen på sociala medier, vad får man göra? Ska man skicka bilder till personer man inte känner?

Om du undrar vad som är okej eller om du blivit utsatt för näthat eller har andra tankar är det bra att prata med någon vuxen du litar på.


Sex, pubertet och relationer

Händer som bilder ett hjärta.

I tonåren händer mycket med kroppen och kärlek, sex och relationer blir viktigare och man kan ha många funderingar.

Ibland kan sexuella handlingar också vara trakasserier, och det är ett brott. Prata med en vuxen du känner som kan hjälpa dig vidare. Under rubriken "Utsatt för brott?" kan du läsa mer om dina rättigheter och vilka som kan hjälpa till.

Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick (SNAF)

Information om sex, onani, könssjukdomar med mera. Sidan är gjord av tre gymnasietjejer och det finns även Instagram och Snapchat.

Ungdomsmottagningen

Även hos ungdomsmottagningen finns hjälp att få om man känner sig ledsen, orolig eller har andra livsfrågor. Mottagningen är till för tjejer, killar och icke binära personer upp till 23-årsdagen. Alla som jobbar där har tystnadsplikt.

Unga relationer

Stöd och information för dig under 20 år som mår dåligt i din relation, är kompis till någon som gör det eller är taskig i din relation.

Frivilligt sex

Sex är alltid frivilligt, annars är det ett brott. Alla bestämmer över sin kropp och sexualitet. Läs mer om lagen på länken nedan.

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

RFSL

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Information om HBTQ.

Ellencentret – sex mot ersättning

Ellencentret finns för dig som är mellan 15–25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting”, eller att bli såld av andra. Hos oss får du gratis hjälp och stöd, oavsett kön eller könsidentitet.


Våld och hedersrelaterat våld

Våld kan till exempel vara fysiskt våld, som sparkar och slag. Våld kan även vara psykiskt våld, som taskiga ord, att skrämmas, hota eller att bli förnedrad. Våldet kan vara digitalt genom att din partner övervakar eller kontrollerar dig med hjälp av mobilen.

Våld är aldrig tillåtet

Alla former av våld, att själv bli utsatt eller att se eller höra när någon i sin närhet blir utsatt kan göra att man mår dåligt, bli orolig och rädd. I Sverige är det förbjudet att använda alla former av våld mot barn. Var femte ung och var fjärde tjej har utsatts för våld i sin partnerrelation.

Prata med en vuxen

Det är aldrig ditt fel att du eller någon du känner utsätts för våld. Många vågar inte berätta om det för någon, men det är viktigt att du pratar med en vuxen du litar på så att du kan få stöd och hjälp. Vuxna att prata med kan vara någon vuxen hemma, en kompis förälder, lärare, skolsköterska, kurator, annan personal i skolan eller fältkuratorerna.

Trygg hemma

Trygga Barnen kan stötta dig som lever i, eller har växt upp i, en familj där någon har problem med missbruk. De har chatt via Snapchat och man kan ringa eller mejla dem för att få stöd.

Ungarelationer.se

Unga mellan 15–20 år kan chatta med ungarelationer.se om man är utsatt för våld, är den som utsätter eller är kompis till någon av dessa. De har även en kunskapsbank och ett quiz där man kan testa sin relation. Chatten är öppen varje kväll klockan 20.00–22.00.

Andra som kan hjälpa

Våga sluta

Blir du ofta svartsjuk eller har hotat din partner? Har du gått över din partners fysiska, psykiska, sexuella eller digitala gränser? Om du vill ha hjälp att hantera din svartsjuka eller andra negativa beteenden finns det stöd att få

Våld i nära relation, Lidingö stad

Gängkriminalitet och hur du lämnar miljön

Känner du oro för att du eller någon du känner är på väg att lockas in i kriminalitet?

De kriminella kan locka med snygga kläder, pengar, mat, gratis skjuts eller uppmärksamhet och gemenskap. Det kan vara svårt att motstå. Du kan bland annat bli erbjuden pengar och kläder som betalning för att du utför ett uppdrag. Uppdrag kan ibland ses som oskyldiga och helt ofarliga men kan snabbt eskalera.

Att befinna sig i kriminella miljöer kan innebära att både utsätta sig själv och sin familj för mycket stora risker, hot och våld. Många som involverats i kriminella gäng mår mycket dåligt även om det kanske inte ser ut så på utsidan. Det är också en brottslig handling att försöka locka en ung person till kriminella handlingar. Om du misstänker att något sådant är på väg att ske kan du:

  • prata med någon vuxen som du litar på
  • tipsa polisen anonymt
  • ta hjälp av Lidingö stads socialtjänst.

Mer information

Utsatt för brott?

Röd boll med arg min.

Har du blivit utsatt för ett brott? Här har vi samlat lite information om vad som händer när man gör en polisanmälan, vilka rättigheter man har och vilket stöd man kan få.

Stödcentrum

På stödcentrum City kan du som är mellan 10–21 år få stöd och hjälp om du blivit utsatt för brott, dömd för brott eller har sex mot ersättning. Ungdomar från Lidingö hör till Stödcentrum city.

Rättigheter vid brott

Här finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden är en digital guide som ställer frågor kring vad som har hänt och sedan talar om vad som händer innan och efter polisanmälan.

Hjälp hos Lidingö stad

Socialtjänsten finns för att barn och unga ska ha en trygg uppväxt. Socialtjänsten kan hjälpa till om du som ungdom inte känner dig trygg hemma eller om dina föräldrar behöver hjälp. Det kan till exempel handla om bråk hemma, om hur du mår, om någon dricker för mycket eller tar droger, om dina föräldrar skiljer sig eller andra saker.

När du kontaktar socialtjänsten får du prata med en socialsekreterare. Du kan ringa dit utan att säga vad du heter eller var du bor, och alla som jobbar där har tystnadsplikt.

Du kan ringa socialtjänsten på vardagar mellan 08.30–16.00 via vårt kundcenter på 08-731 30 00, välj knappval 1.

Vill du bli kontaktad av våra fältkuratorer?

Om du vill att vi kontaktar dig så kan du fylla i dina kontaktuppgifter nedan, så kommer en av våra fältkuratorer kontakta dig.




Fyll i din e-post

Vill du att vi kontaktar dig så kan du fylla i ditt telefonnummer här.

Vill du bli kontaktad av våra fältkuratorer?

Om du vill att vi kontaktar dig så kan du fylla i dina kontaktuppgifter nedan, så kommer en av våra fältkuratorer kontakta dig.




Fyll i din e-post

Vill du att vi kontaktar dig så kan du fylla i ditt telefonnummer här.

Saknar du något?

Om det är något ämne som du saknar och skulle vilja veta mer om så vill vi gärna veta det. Du kan prata med våra fältkuratorer eller fylla i formuläret nedan med det du saknar.

Det kan också vara någon specifik fråga som du inte hittar bra svar om på nätet eller här. Dina svar används för att förbättra denna sidan, men är såklart anonyma.



Fyll i ett ämne eller en fråga som du skulle vilja ha svar på som inte finns ovan.

 

 

Information in other languages

If you need information in another language you can use the translation function that we have on the website. It is powered by Google translate, so it might not be a perfect translation. If there is information that you don't understand you are always welcome to contact us. We have colleagues who speak all minority languages.


Dina rättigheter

Du som ung har rätt att få kärlek, trygghet och hjälp i din vardag. Du ska kunna få skydd och stöd när du behöver det. Barnkonventionen är lag i Sverige det innebär att du har vissa rättigheter kring vad din vardag bör innehålla. Exempelvis har du rätt att gå i skolan, vara med och bestämma om sådant som rör dig och vara den du är.

Kontakt
Till toppen av sidan