Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kontaktperson, kontaktfamilj och familjehem

Vill du stötta eller ta hand om barn och ungdomar? Vi på omsorgs- och socialförvaltningen behöver kontaktpersoner och familjer som kan ta emot barn i sitt hem några dagar i månaden. Vi behöver också familjer som kan ta emot barn på heltid, under en kortare eller längre period.

Barnben som sparkar på en fotboll.

Kontaktperson och kontaktfamilj

För att bli kontaktperson eller kontaktfamilj krävs inga speciella förkunskaper men däremot tid, lust och ork. Det utgår en ersättning och ni får råd och stöd från oss på socialförvaltningen.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Som kontaktperson ställer du upp och finns till hands några timmar en eftermiddag eller en kväll i veckan för ett barn eller en ungdom som behöver komma iväg på eller göra något trevligt, roligt eller annorlunda i sällskap med en vuxenkompis. Ungdomarna frågar ofta efter en person att prata med, som lyssnar på dem och som de kan göra aktiviteter med.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller en ungdom i ert hem en eller flera helger i månaden. Han eller hon bor då hos er, ni gör saker tillsammans, hemma eller ute någonstans. Det är ni som familj som bestämmer hur helgen ska se ut. Spännande utflykter är inte det viktigaste. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet.

Vill du bli kontaktperson eller kontaktfamilj?

Kontakta oss via omsorg.social@lidingo.se

Vad krävs för att bli familjehem?

Ett familjehem tar emot barn eller ungdomar på heltid, det kan röra sig om allt från några veckor till en hel uppväxttid. Det viktiga är att familjehemmet kan erbjuda en trygg och stabil tillvaro, utrymme, tid och tålamod.

  • Det utgår en ersättning och du får handledning och stöd om du behöver det.
  • Familjehemmet kan vara på landet, i stan, i villa, lägenhet i flerfamiljshus, gifta, sambo och ensamstående, med eller utan barn, arbetar heltid, deltid eller studerar.
  • För att bli familjehem görs en utredning och granskning och det krävs ett godkännande av socialtjänsten.
Kontakt
Till toppen av sidan