Varje år hittar vi svårt bitna, eller till och med ihjälbitna, rådjur och dovhjortar. Därför ska hundar hållas kopplade mellan den 1 mars och den 20 augusti.
Detta framgår av §16 i lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150). Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Naturvårdsverkets myndighetstolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa.
I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.
I delar av Långängen-Elfviks naturreservat gäller koppeltvång året om. I hela Kappsta naturreservat ska hunden vara kopplad året om.
Hunden måste vara kopplad i beteshagar, motionsspår, ridspår, leder och mountainbikespår både i Sticklinge och Långängen-Elfviks naturreservat.
Hundförbud
Du får inte ta med hunden i de belysta motionsspåren vid Stockby motionsgård. Inte heller får hunden vara med på Lidingös offentliga badplatser under badsäsongen, 1 maj till 30 september.
Full kontroll även annan tid på året
Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du helt säkert kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gå i koppel. En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren, eller någon som företräder henne eller honom.
En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.