Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Hund i naturen

Lidingö har sju hundhagar där du kan släppa din hund och låta den träffa andra hundar. Hagarna plogas och sandas inte, här är det naturmark som gäller året om.


De nyaste hundagarna, i Fågelöudde, Högberga och Koltorp kom till som ett resultat av att antalet hundar har ökat på Lidingö. I kartan kan hittar du enkelt till hagen du vill besöka. Om du klickar på kartan får du upp mer information.

Hundar och katter i hemmet

Brevik

Hund hoppar över ett agilityhinder. 

Hundhagen ligger i närheten av Breviks hamn och är ett 4 400 kvadratmeter stort område, inhägnat med ett 1,6 meter högt stängsel, så att inte rådjur och annat vilt kan hoppa in. Hagen är flack och innehåller agilityredskap, ett bänkbord och en sluss, så att grinden alltid hålls stängd. Parkeringsplatser finns cirka 200 meter från hagen, vid Löparstigen-Stora allén. Breviks station ligger på promenadavstånd från hagen.

Högberga

Bord och sittplats under tak i Högbergas hundhage. 

Denna naturhage ligger bakom Gåshagaleden och Högberga station, i ett skogsbryn längs med kraftledningsgatan. Den är 5 000 kvadratmeter stor och indelad i två sektioner – en större och en mindre. I den mindre avdelningen finns ett bänkbord med tak.

Parkering finns vid Gåshagaleden cirka 200 meter bort. Högberga station ligger intill.

Koltorp

Bänk och bord i Koltorps hundhage. 

Hagen är 5 500 kvadratmeter stor och ligger vid Ekholmsnäsvägen, i höjd med transformatorstationen i Koltorp. Det är en naturhage, som till stora delar består av skogsmark. Ytan är ganska kuperad.
Det finns två bänkbord i hagen och parkering finns bredvid.

Mosstorp

Tre hundar i Mosstorps hundhage. 

Denna stora, öppna och flacka hage på 4 000 kvadratmeter ligger mellan Läroverksvägen och Pumpvägen, intill ett koloniområde. Det finns ett bänkbord i hagen. Parkeringsplatser finns vid Pumpvägen, cirka 75 meter bort, en busshållplats finns intill.

Fågelöuddeängen

Grinden in till hundhagen vid Fågelöudde. 

Hagen ligger strax intill den stora parkeringen vid Fågelöuddebadet, mellan två skogsområden i Långängen–Elfviks naturreservat. Den är 16 000 kvadratmeter stor och omfattar en del av ängen och sträcker sig en bit upp i skogen. Det finns ingångar från två olika håll och en sluss så att grindarna alltid hålls stängda, samt flera bänkbord, varav ett med tak. Observera att beteshagen intill endast är avsedd för får. Gott om parkeringsplatser, även för rörelsehindrade, finns precis intill.

Larsberg

Hundhagen i Larsberg nedanför husen. 

Hagen är lite mindre, cirka 1 000 kvadratmeter och ligger i korsningen Bodalsvägen–Larsbergstorget. Den består av en gräsyta och har två avdelningar och ett bänkbord. Gatuparkering finns vid Bodalsvägen och busshållplatsen Larsbergsvägen ligger intill.

Siggebogården

Sittbänk i Siggebogårdens hundhage.

Vid Björnvägen 14, bakom Siggebogården, finns det en hage på cirka 2 500 kvadratmeter i skogsbeklädd naturmark. Hagen har ett lågt staket, därför passar den bäst för mindre hundar. Parkeringsplatser finns intill.

Regler i våra hundhagar

  • Alla är välkomna in i hundhagen men du kan inte reservera den.
  • De som befinner sig i hagen har förtur att vara där. Fråga alltid om det går bra att komma in. Tänk på att din hund kommer ny i flocken.
  • Låt din hund vara lös.
  • Låt löptikar och aggressiva hundar vänta till hundhagen är tom.
  • Se till så att din hund inte gräver gropar. Både två- och fyrbenta kan skadas. Hålen är särskilt svåra att se i skymning och mörker.
  • Undvik att kasta bollar och pinnar om många hundar befinner sig i hagen eftersom det kan utlösa rivalitet.
  • Tveka inte att avbryta en lek mellan två hundar om den är ojämn och den ena är överlägsen. Det kan skapa fel lekmönster för den dominanta och den vekare får ett negativt utbyte.
  • Plocka upp efter din hund.
  • Kasta inga fimpar i hundhagen. Hundar, främst valpar, kan ta skada om de börjar tugga på en cigarettfimp.
  • Visa hänsyn till kringboende, särskilt på morgnar och kvällar. Var snäll och se till att din hund inte skäller.

Källor: Lidingö hundskola, JyckeLycka och Svenska kennelklubben.

Karta där du kan hitta våra hundhagar Länk till annan webbplats.

Kontakt
Till toppen av sidan