Huvudinnehållet startar här
Huvudinnehållet startar här
Driva livsmedelsverksamhet hemifrån
Vill du sälja livsmedel online innebär det att du behöver följa samma strikta regler som fysiska butiker och restauranger. Från registrering och spårbarhet till hygien och märkning.
Sälja livsmedel online
E-handel med livsmedel (inklusive kosttillskott och träningsprodukter) ska registreras som ett livsmedelsföretag precis som en butik eller restaurang.
Allt fler livsmedelsföretag säljer sina produkter online. Om du gör det, måste ditt företag vara registrerat i den kommun där du verkar, och det är de som ansvarar för kontrollen. Vid e-handel gäller samma regler som för vanliga butiker och restauranger, med några extra krav.
Kontrollen omfattar:
- Registrering: Är företaget registrerat enligt reglerna?
- Spårbarhet: Kontroll av varor, inköp och importregler.
- Hygien: Kontroll av butik eller lager i kommunen.
- Märkning: Kontroll av produktmärkning samt hemsida för att säkerställa att kunden får fullständig information.
- Ekologiska livsmedel: Kontroll av att företaget är certifikat och anmält till livsmedelsverket om försäljning av ekologiska produkter görs.
Livsmedelsverket har fått i uppdrag att effektivisera kontrollen av e-handel med livsmedel, i samarbete med kontrollmyndigheter och branschen.
Sälja livsmedel på sociala medier
Om du vill sälja livsmedel på sociala medier finns det flera saker du måste tänka på. Som försäljare är du ansvarig för att de produkter du säljer är säkra för konsumenterna. Du kan också behöva registrera din verksamhet hos kommunen.
Livsmedel inkluderar både förpackad och oförpackad mat, drycker, godis och kosttillskott. Om du vill driva en livsmedelsverksamhet från ditt hem måste du följa samma lagar som restauranger och andra professionella kök. Det är ditt ansvar att säkerställa att de livsmedel du säljer är säkra.
Driva livsmedelsverksamhet hemma
För att starta en livsmedelsverksamhet i ditt hem måste du följa hygienregler och livsmedelslagstiftningen. Köket och andra utrymmen ska vara i gott skick och lätta att rengöra, och privata livsmedel ska hållas åtskilda från verksamhetens. Du ansvarar för att maten du säljer är säker att äta.
Du kan behöva registrera din verksamhet hos kommunens livsmedelskontroll, beroende på omfattningen. Är du osäker om din verksamhet omfattas, kontakta kommunen. Registreringen ska göras två veckor innan verksamheten startar, annars kan du behöva betala en sanktionsavgift.
Det är viktigt att få fastighetsägarens tillstånd, anpassa lokalen, ha rätt kunskap och utbildning, upprätta rutiner och egna kontroller, hantera och separera livsmedel korrekt, upprätthålla personlig hygien, och märka och informera om livsmedel korrekt samt vad de innehåller.
Du kan använda ditt vanliga kök om du kan visa att du uppfyller alla krav. För att veta vilka krav som ställs, kan du läsa information om lokaler och hygien på Livsmedelsverkets webbplats. Branschriktlinjer kan också vara till hjälp.