Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Skadedjur och ohyra

Bostäder ska hållas fria från skadedjur och ohyra. Inne kan problemen handla om silverfiskar eller vägglöss medan det ute oftast brukar vara råttor och sniglar.

Snigel i gröngräset

Skadedjur

Med skadedjur menas bland annat möss, råttor, sorkar, kråk- och måsfåglar. Om du får in råttor eller möss i din bostad, se över källarfönster, dörrar, rörgenomföringar och avloppsbrunnar. En råtta kan ta sig igenom ett hål som är 20 mm och en mus ett hål på 6-7 mm.

Ohyra

Till ohyra räknas ofta olika insekter till exempel mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar och getingar. Om en insekt ska betraktas som ohyra eller inte avgörs inte av arten, utan av mängden och platsen insekten uppträder på.

Fastighetsägaren ansvarig

Äger du en villa eller ett radhus ansvarar du själv för att hålla skadedjur borta. Oftast har man en skadedjursförsäkring via villa- och hemförsäkringen. Om du upptäcker skadedjur, ta kontakt med försäkringsbolaget och begär därefter sanering av ett saneringsföretag.

I flerbostadshus är det fastighetsägaren som är ansvarig för att åtgärda, även om det är hyresgästen som orsakat ohyran. Information ska finnas i varje flerbostadshus om vilket saneringsföretag som fastighetsägaren anlitar vid förekomst av skadedjur eller ohyra.

Olika typer av ovälkomna djur

Silverfiskar

Silverfiskar trivs i våra badrum och kök där de letar upp gamla tvålrester, matrester och annan smuts. Håll kök och badrum så rena som möjligt. Undvika att lägga kläder och andra mjuka material på golven. En stor mängd silverfiskar i ett bostadsutrymme kan tyda på fuktskada.

Vägglöss

Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Vägglöss ökar kraftigt i världen och blir allt vanligare även i Sverige. Ofta får man med sig vägglusen i bagaget när man reser, men den kan också spridas med exempelvis second hand-saker.

Under dagen kryper vägglössen in i springor i bostaden, ofta vid lister. Under natten kommer de fram för att suga blod av människor. Sticken påminner om myggbett. Ett annat tecken på vägglöss är deras avföring, som ser ut som små svarta prickar. Större kolonier med löss avger en karakteristisk något mjölig lukt.

Vägglöss är mycket svåra att bli av med på egen hand. Kontakta därför en professionell sanerare av ohyra så fort som möjligt för att bli av med vägglössen och förhindra att de sprids.

Kackerlackor

Kackerlackor trivs i mörker och bland livsmedel och de sprider sig snabbt. De är mycket svåra att bli av med på egen hand. Det krävs professionell hjälp.

Myror

Myror kommer vanligen in för att leta föda, ofta när det är väldigt torrt ute, på våren och försommaren. Om det hittar några matrester eller liknande blir de snabbt fler. Se till att städa golven ordentligt från matrester. Ta ut sopor och töm diskhon från matrester och se till att hålla diskmaskinen stängd. Myror gör ingen skada. Det finns myrfällor och pulver som kan hålla myrorna borta.

Råttor

Äger du en villa eller ett radhus ansvarar du själv för att hålla råttor och skadedjur borta. Ofta är en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- och hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Tips mot råttor 

  • Använd ett slutet kärl för sopor och förslut soppåsarna väl.
  • Använd slutna kompostkärl för frukt och grönsaker.
  • Lägg endast trädgårdsavfall i trädgårdskomposten.
  • Lägg inte fågelmat direkt på marken, använd fågelbord eller liknande.
  • Plocka undan eventuell fallfrukt.  
  • Se över källarfönster, dörrar, rörgenomföringar och avloppsbrunnar. En råtta kan ta sig igenom ett hål som är 20 mm och en mus ett hål på 6-7 mm.
  • Förse ventilöppningar med metallnät.
  • Använd färg/puts för att göra grova ytor på ytterväggar släta/glatta så att råttorna inte får fäste. En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett stuprör.
  • Rensa växtlighet intill husväggar som ger råttorna skydd och döljer deras hål, växtlighet som även gör det lättare för dem att ta sig in i huset genom balkonger.

Råttor i avloppet

Sniglar

Den spanska skogssnigeln, den så kallade mördarsnigeln, härjar i mångas trädgårdar. Snigeln är allätare, men verkar föredra allt som luktar illa eller starkt. Den äter as, gödsel, kompost, potatisblast och tagetes.

Den mest effektiva metoden att bli kvitt sniglarna är att plocka dem för hand, tidig morgon och kväll. Avliva dem snabbt, till exempel genom att hälla kokande vatten på dem eller klippa av huvudet.

Tips mot sniglar

  • Spola av rotsystemet på nyinköpta plantor för att få bort eventuella snigelägg.
  • Bearbeta jorden på våren, sniglar och ägg kan gömma sig i håligheter.
  • Bred ut fiberväv över grönsakslandet så fort du sått.
  • Ha inte skräphögar eller dåligt skött kompost på tomten, där trivs sniglarna.
  • Samordna plockning av sniglar med grannarna.

Vilda djur

Om du har problem med vilda djur kan du i första hand ta kontakt med kommunens viltvårdare för råd om vad du kan göra.

Telefonnummer 08-731 30 00

Kontakt
Till toppen av sidan