Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kyrkvaktaren 2

Under tiden 14 januari – 11 februari pågår samråd om förslag till detaljplan för del av fastigheten Kyrkvaktaren 2, beläget vid inre Kyrkviken. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för en ny och större fördelningsstation för elkraft. Musikskolans möjlighet att bedriva verksamhet påverkas inte av förslaget.

Status i detaljplaneprocessen

  • Samråd pågår

Detaljplaneprocessen – så ser den ut

Föreslagen bebyggelse
Årsringar för föreslagen och nuvarande bebyggelse

Bakgrund och syfte

På fastigheten Kyrkvaktaren 2 står en fördelningsstation som matar drygt 7 000 hushåll på Lidingö med el. Fördelningsstationen har nått sitt kapacitetstak samt slutet av sin tekniska livslängd. För att anläggningen ska kunna förnyas och byggas ut krävs en ny detaljplan.

Detaljplanen syftar till att möjliggöra för att en ny och större anläggning ska kunna uppföras på platsen. Platsens synliga läge längs med Kyrkvägen och belägenhet i en särskilt värdefull kulturmiljö, gör att stora krav ställs på god gestaltning och utformning. Musikskolans möjlighet att bedriva verksamhet påverkas inte av förslaget.

Ny fördelningsstation

Dagens fördelningsstation på fastigheten Kyrkvaktaren 2 är fullbelagd och klarar inte av fler nyanslutningar samt riskerar att överbelastas vid ökad elektrifiering av fordon. I händelse av brand i nuvarande anläggning skulle elavbrottet bli långt.

En ny och utbyggd station syftar både till att höja kapacitetstaket samt öka robustheten vid olyckor såsom exempelvis brand. Den nya fördelningsstationen planeras bestå av en transformatorbyggnad, en ställverksbyggnad och ett fristående ställverk.

Kulturmiljö

Förslag till ny detaljplan möjliggör för en större fördelningsstation än tidigare, vilket gör det särskilt viktigt att anpassa anläggningen till omgivningens kulturella uttryck och värden.

Ambitionen är att den nya fördelningsstationen tydligt ska samspela med Elverket/musikskolans arkitektur. I likhet med Elverket/musikskolan, föreslås de nya byggnaderna utföras i tegel och/eller puts och taken i svart bandtäckt plåt.

Detaljplanen förses med detaljerade egenskapsbestämmelser som är viktiga för helheten, exempelvis att tegel på fasad och murar ska uppföras med s.k. äkta förband för att stärka den gedigna känslan och undvika synliga elementskarvar.

Påverkan på omgivningen

Planförslaget innebär att en asfalterad yta tas i anspråk. Det innebär att aktiviteter som brukar ske där, exempelvis basketturneringar inom ramen för stadens sommarverksamhet för ungdomar, Summer on Lidingö, inte längre kommer att kunna ske där. Arbete med att hitta en annan lämplig plats pågår.

Ytan används ibland för besöksparkering för musikskolan. Parkeringsplatserna på norrsidan om musikskolan kommer att finnas kvar. Det finns relativt gott om besöksparkeringar i närområdet, exempelvis nedanför Lidingö kyrka och vid Lidingövallen. Parkeringsbehovet bedöms därmed kunna tillgodoses. Sammantaget görs bedömningen att intresset av att tillhandahålla en säker eldistribution väger tyngre än att tillhandahålla ytan för nuvarande aktiviteter.

Påverkan på musikskolan i form av magnetfält och buller alstrat av fördelningsstationen har studerats. Framtagen mätrapport visar att musikskolan inte kommer att utsättas för magnetfält som överstiger rekommenderade gränsvärden. Transformatorerna hos en fördelningsstation kan orsaka buller. Därför kommer dessa att byggas in för att inte störa omgivningen.

Planförslaget bedöms således inte påverka musikskolans möjligheter att hålla till i Elverkets lokaler.

Handlingar och underlag

Förfas

Samråd

Tidplan för detaljplanen

Beslutsskede

Tidplan

Planuppdrag

22 november 2023

Samråd

14 januari - 11 februari 2024

Granskning

kv 2, 2025

Antagande

kv 3, 2025

Laga kraft: Cirka 3 veckor efter antagande, om antagandebeslut inte överklagas.
Tidplanen är preliminär.

Handläggare: Maria Nästesjö, plan- och bygglovsenheten.

Kontakt
Till toppen av sidan