Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ekholmsnäs–Koltorp

Ekholmsnäs–Koltorp är ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, åkerholmar med gamla ekar, små öppna våtmarker, strandäng, blommande snår och skogsbryn med många olika typer av skog. Här finns även förvildade trädgårdstomter.

Spång vid Ekholmsnäs, bra för dig som vill titta på fåglar.

Foto: Lars Heins

Det går en vacker vandringsled längs vattnet vid Kyrkvikens södra strand och i Gåshaga finns en strandpromenad med badmöjligheter.

Vid Ekholmsnässjön växer sumpskog med mycket al och närmar man sig Långängens gård hittar man ekholmar i betesmarken. I sankmarken nedanför Ekholmsnäsbacken finns en nybyggd spång som har två mötesplatser med vyer ut mot Kyrkviken, bra platser om man vill titta på fåglar.

Skidor och golf

Ekholmsnäsbacken är Lidingös skidbacke. Utsikten från toppen är betagande och det är en av få skidbackar i världen där man ser havet. Bredvid skidbacken ligger Sveriges längsta naturrodelbana och här finns också en 9-håls golfbana.

Betande hästar

Ekholmsnäs gård omges av jordbrukslandskap med betande hästar och en fin och varierad flora. Gården byggdes i slutet av 1700-talet och är privatägd. Ungefär samtidigt planterades en allé med cirka 500 ekar och flera av träden står kvar längs Ekholmsnäsvägen. En exakt kopia av gårdens tidigare interiör finns i Sven-Harry Karlssons konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm.

Förvildade trädgårdstomter

Björkhagen är ett fint område med gamla förvildade trädgårdstomter och vid Koltorps gärde går starten på Lidingöloppet.

Delar av området ingår i Långängen-Elfviks naturreservat.

Till toppen av sidan