Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Hustegaholm och Gråviken

Vid Gråviken betar Klara, Elin och Märta, tre vattenbuffelkvigor som effektivt håller efter växtligheten i våtmarken och skapar goda förutsättningar för att sjöfågel ska trivas. Gråviken är en bra plats för fågelskådare och där finns också en fin midsommaräng.

Vattenbufflarna, tre kvigor vid namn Märta, Elin och Klara, betar under sommaren vid Gråviken, Hustegaholm.

Under sommaren betar vattenbufflarna Elin, Klara och Märta vid Gråviken.

 

Det är ett blandat område med skog, ängar, betes- och åkermark och det finns gott om spår och vandringsleder.

Gråviken är ett fågelskyddsområde och här kan man bland annat få se mängder av snatterand under hösten. Från den 1 april till den 31 oktober är det av hänsyn till fågellivet förbjudet att vistas på Gråvikens vatten och även att fiska från land.

Många trollsländor

Rudbodakärret är en intressant våtmark nära bebyggelse där man kan se många trollsländor och i Rudboda finns också rester av Vikby, en gammal by från vikingatiden. Runt Rudalid finns en midsommaräng med varierad flora. De tidigare betade skogarna gör att det växer många olika ängsväxter i skogen.

Betande djur

Hustegaholm är en udde som ligger vid Kyrkvikens norra strand. Det är en naturskön plats med betande djur och gärdsgård. Området ägs av Lidingö stad och är öppet för allmänheten, husen går att hyra för exempelvis fester.

Här finns också flera grillplatser, brygga och enkelt bad. Författaren Gustaf af Geijerstam skildrade år 1900 i sin bok Lillebror det genuint svenska sommarlandskapet ute vid Hustegaholm med stora syrenbuskar, gullregn och rosenbuskar.

Till toppen av sidan